Duitslandweb logo Duitslandweb

Steinmeier herkozen tot bondspresident

Kort nieuws - 14 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Frank-Walter Steinmeier is zondag met een meerderheid van 1045 stemmen herkozen tot bondspresident. Het is zijn tweede termijn. Voor de verkiezing waren 1472 afgevaardigden samengekomen in de Bundesversammlung, het grootste staatkundige orgaan van de bondsrepubliek.

De herverkiezing van het SPD-kopstuk kwam niet onverwacht: de coalitiepartijen FDP, SPD, die Grünen en ook oppositiepartij CDU/CSU hadden al aangegeven Steinmeier te steunen. Bij de toespraak na zijn verkiezing sprak de bondspresident zich stevig uit tegen de Russische president Poetin. Hij waarschuwde de Russische president de kracht van de democratie niet te onderschatten en riep hem op "de strop om de hals van Oekraïne los te maken". Lees de hele speech bij RND

Opvallend was dat de presidentsverkiezingen niet plaatsgevonden in de Rijksdag, maar in het ruimer opgezette Paul-Löbe-Haus. Dit was nodig vanwege de geldende coronamaatregelen: in het Rijksdaggebouw konden de 1472 leden van de Bundesversammlung niet op een veilige manier samenkomen. De Bundesversammlung bestaat uit de 736 leden van de Bondsdag en 736 afgevaardigden die door de deelstaatparlementen zijn uitgekozen. Die afgevaardigden hoeven geen politicus te zijn; traditiegetrouw worden ook prominente Duitsers gestuurd, en mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Enkele opvallende genodigden waren oud-kanselier Angela Merkel, viroloog Christian Drosten, rapper Lady Bitch Ray en voetballer Leon Goretzka. Lees meer op Duitslandweb

Lady Bitch Ray was zondag een opvallende verschijning: ze verscheen bij de vergadering met een tas met de opdruk 'no AfD' en 'Nazis Raus'. De rapper was namens Die Linke bij de verkiezing aanwezig. Zij moest de tas in de garderobe achterlaten. Niet aanwezig waren vijf leden van de AfD, onder wie oprichter Alexander Gauland. Zij hadden een niet-erkende coronatest gedaan, waardoor zij niet naar binnen konden. Hoewel hen is aangeboden ter plekke nog een test te doen hebben zij van dit aanbod geen gebruik gemaakt. Lees meer bij Tagesschau en het liveverslag van de verkiezing terug bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger