Duitslandweb logo Duitslandweb

Steinmeier herkozen tot bondspresident

Kort nieuws - 14 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Frank-Walter Steinmeier is zondag met een meerderheid van 1045 stemmen herkozen tot bondspresident. Het is zijn tweede termijn. Voor de verkiezing waren 1472 afgevaardigden samengekomen in de Bundesversammlung, het grootste staatkundige orgaan van de bondsrepubliek.

De herverkiezing van het SPD-kopstuk kwam niet onverwacht: de coalitiepartijen FDP, SPD, die Grünen en ook oppositiepartij CDU/CSU hadden al aangegeven Steinmeier te steunen. Bij de toespraak na zijn verkiezing sprak de bondspresident zich stevig uit tegen de Russische president Poetin. Hij waarschuwde de Russische president de kracht van de democratie niet te onderschatten en riep hem op "de strop om de hals van Oekraïne los te maken". Lees de hele speech bij RND

Opvallend was dat de presidentsverkiezingen niet plaatsgevonden in de Rijksdag, maar in het ruimer opgezette Paul-Löbe-Haus. Dit was nodig vanwege de geldende coronamaatregelen: in het Rijksdaggebouw konden de 1472 leden van de Bundesversammlung niet op een veilige manier samenkomen. De Bundesversammlung bestaat uit de 736 leden van de Bondsdag en 736 afgevaardigden die door de deelstaatparlementen zijn uitgekozen. Die afgevaardigden hoeven geen politicus te zijn; traditiegetrouw worden ook prominente Duitsers gestuurd, en mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Enkele opvallende genodigden waren oud-kanselier Angela Merkel, viroloog Christian Drosten, rapper Lady Bitch Ray en voetballer Leon Goretzka. Lees meer op Duitslandweb

Lady Bitch Ray was zondag een opvallende verschijning: ze verscheen bij de vergadering met een tas met de opdruk 'no AfD' en 'Nazis Raus'. De rapper was namens Die Linke bij de verkiezing aanwezig. Zij moest de tas in de garderobe achterlaten. Niet aanwezig waren vijf leden van de AfD, onder wie oprichter Alexander Gauland. Zij hadden een niet-erkende coronatest gedaan, waardoor zij niet naar binnen konden. Hoewel hen is aangeboden ter plekke nog een test te doen hebben zij van dit aanbod geen gebruik gemaakt. Lees meer bij Tagesschau en het liveverslag van de verkiezing terug bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger