Duitslandweb logo Duitslandweb

Herverkiezing Steinmeier als president zo goed als zeker

Kort nieuws - 4 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse Groenen hebben hun steun uitgesproken voor een tweede ambtstermijn voor bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Daarmee is zijn herverkiezing in februari zo goed als zeker.  

Steinmeier is een "zeer goede en zeer gerespecteerde bondspresident", lieten de partij- en fractievoorzitters van Bündnis 90/Die Grünen dinsdag in een gezamenlijke verklaring weten. Zij prijzen de grote verdiensten van Steinmeier voor het land. "We zijn ervan overtuigd dat hij onze samenleving op de moeilijke weg uit de pandemie verder steun en oriëntatie geeft." Eerder kreeg Steinmeier al de steun van de FDP en van zijn eigen SPD. 

Steinmeier is bondspresident sinds 2017 en heeft in mei vorig jaar aangegeven het ambt graag nog een keer te willen vervullen. De bondspresident wordt in Duitsland elke vijf jaar gekozen door de Bundesversammlung, die bestaat uit alle Bondsdagleden en evenveel afgevaardigden uit de deelstaten, samen 1472 personen. Bij de verkiezing op 13 februari heeft de regeringscoalitie van SPD, Groenen en FDP een meerderheid in deze bondsvergadering. Nu ook de Groenen Steinmeier steunen, is de kans klein dat de CDU/CSU met een eigen kandidaat voor het bondspresidentschap komt. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Nogal ruw

Nogal ruw

Na een week van geruzie en nachtelijke vergaderingen komen de Groenen aangeslagen uit de strijd. Het ging er 'ziemlich ruppig' aan toe.


Lees meer

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Dat de Bondsdag kleiner moest worden, daar was iedereen het over eens. Maar van de hervorming die nu is besloten, laten analisten weinig heel.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

De Duitse minister van Defensie Pistorius noemt de afschaffing van de dienstplicht een fout. Toch is herinvoering geen optie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger