Duitslandweb logo Duitslandweb

Steinmeier met ruime meerderheid gekozen tot bondspresident

Kort nieuws - 13 februari 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Frank-Walter Steinmeier (61) is zondag met een ruime meerderheid gekozen tot de nieuwe bondspresident. Hij kreeg in de eerste stemronde al 931 van de 1239 geldig uitgebrachte stemmen in de Bundesversammlung, het speciale orgaan dat de president eens in de vijf jaar kiest. Steinmeier volgt op 19 maart Joachim Gauck (77) op, die zich vanwege zijn leeftijd niet opnieuw verkiesbaar had gesteld. De nieuwe president wil de komende jaren het gesprek met Rusland en de VS aangaan, liet hij zondagavond in een interview bij de ZDF weten. Dat deed hij ook al als minister van Buitenlandse Zaken tussen 2005 en 2009 en tussen 2013 en 2017. Maar waar de moeilijkere gesprekspartners voor Duitsland eerder vooral in het Oosten zaten, zijn er nu ook problemen in de transatlantische verhouding, aldus de nieuwe president. Ruslands president Poetin heeft Steinmeier gefeliciteerd en hem uitgenodigd naar Moskou te komen. In zijn dankrede in de Bondsdag riep Steinmeier zondag op tot een moedige blik in de toekomst. Duitsland is, zo zei hij, in deze stormachtige tijden voor veel mensen "een anker van hoop" geworden. Lees meer bij tagesschau.de

Steinmeier was de officiële presidentskandidaat van de regeringspartijen CDU/CSU en SPD. Van tevoren hadden ook Die Grünen en de FDP hun steun toegezegd. CDU/CSU en SPD hadden in totaal 923 stemmen in de Bundesversammlung. Met de 931 stemmen hebben dus niet alle vertegenwoordigers van de partijen die hem steunden op hem gestemd. Behalve Steinmeier waren vier andere kandidaten voor het presidentschap voorgedragen. Namens Die Linke deed politicoloog en armoede-onderzoeker Christoph Butterwegge mee. Hij kreeg 128 stemmen, meer dan Die Linke er zelf had. De AfD had oud CDU'er en mede-oprichter van de AfD Albrecht Glaser genomineerd. Hij kreeg 42 stemmen, zeven meer dan er AfD-stemmen waren. De kandidaat van de Beierse Freie Wähler was tv-rechter Alexander Hold, die 25 stemmen kreeg. En namens de Piratenpartei en Die Partei deed Engelbert Sonneborn mee, de vader van satiricus en europarlementariër Martin Sonneborn. Hij kreeg 10 stemmen. In totaal zijn er 1253 stemmen uitgebracht, waarvan er 14 niet geldig waren. 103 leden van de Bundesversammlung onthielden zich van stemming. Lees meer bij mdr.de

Zie ook:
Dankrede Steinmeier na zijn verkiezing tot president (tagesschau)
Rede Bondsdagvoorzitter Lammert voorafgaand aan de presidentsverkiezing (youtubekanaal phoenix)
Interview met Steinmeier bij de ZDF na zijn verkiezing (ZDF)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

De Duitse minister van Defensie Pistorius noemt de afschaffing van de dienstplicht een fout. Toch is herinvoering geen optie.


Lees meer

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

De AfD is de afgelopen 10 jaar steeds rechts-radicaler, maar ook een stabiel onderdeel van het Duitse partijenlandschap geworden.


Lees meer

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger