Weinig beroemdheden bij verkiezing Gauck
Vooral politici nemen deel aan Bundesversammlung

Achtergrond - 15 maart 2012

Aan de verkiezing van de nieuwe bondspresident in Berlijn nemen minder Duitse beroemdheden deel dan aan de verkiezing van Christian Wulff in 2010. Het is traditie dat naast politici ook bekende Duitsers zitting nemen in de Bundesversammlung, het orgaan dat de president kiest.

Weinig beroemdheden bij verkiezing Gauck
© dpa/picture-alliance
Otto Rehhagel, coach van Hertha BSC, neemt voor de CDU deel aan de Bundesversammlung.

De bekende Duitsers die zondag deelnemen aan de Bundesversammlung doen dat op uitnodiging van de politieke partijen. Verschillende maatschappelijke groepen kunnen zo aan de verkiezing deelnemen.

Het meestemmen van prominenten betekent voor de partijen een klein risico. Er is een kans dat een beroemdheid toch anders stemt dan een trouwe partijfunctionaris. Dat gebeurde ook tijdens de verkiezing van president Wulff, in 2010. De partijen hebben dit jaar minder prominenten uitgenodigd. Vooral vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven zijn opvallend afwezig. Volgens de Frankfurter Rundschau is het bedrijfsleven sinds het aftreden van Wulff, die in opspraak kwam door zijn vele vriendschappen met rijke ondernemers, voorzichtiger in de contacten met politieke partijen.

Rode loper

Toch kan de rode loper gewoon uitgerold worden. De SPD heeft actrice Senta Berger en komiek Ingo Appelt uitgenodigd. De CDU komt met Otto Rehhagel, trainer van de Berlijnse voetbalclub Hertha BSC, tv-presentator Frank Elstner en Friede Springer, weduwe van mediamagnaat Axel Springer. De Groenen hebben filmregisseur Sönke Wortmann en Gamze Kubasik, haar vader werd door de neo-nazistische terreurcel vermoord, uitgenodigd. Die Linke vaardigen hun eigen kandidaat Beate Klarsfeld af. Zij krijgt de kans om op zichzelf te stemmen.

De Bundesversammlung is een speciale vergadering van de 620 Bondsdagleden en evenzovele vertegenwoordigers uit de deelstaten. Deze vertegenwoordigers mogen de partijen zelf benoemen. De enige taak van de Bundesversammlung is het kiezen van een president.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger