Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Baerbock: Poetin voert een hongeroorlog

Kort nieuws - 31 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) heeft scherpe kritiek geuit op de aankondiging van Rusland om de graandeal met Oekraïne eenzijdig op te schorten.

"Poetin voert een Hungerkrieg" (hongeroorlog), reageerde de minister maandagochtend. Officieel rechtvaardigt Rusland het beeïndigen van de graandeal met de veronderstelde Oekraïense aanval op de havenstad Sebastopol op de Krim zaterdagochtend. Volgens Baerbock is het vooral een 'verraderlijke strategie van Rusland om nog meer leed te veroorzaken'.

Een einde aan het graanakkoord zou in veel regio's in de wereld opnieuw honger kunnen veroorzaken. Afgelopen zomer spraken Rusland, Turkije, de VN en Oekraïne juist af dat het Oekraïense graan veilig geëxporteerd kon worden. Poetin laat nu volgens Baerbock vooral zien dat hij niet alleen Oekraïne aanvalt, maar ook de internationale gemeenschap. 

Dat de graanexport opnieuw door Rusland geblokkeerd wordt, kan rekenen op veel internationale kritiek. Volgens minister Baerbock moet er nu 'met engelengeduld' diplomatiek alles aan worden gedaan om ervoor te zorgen dat Poetin zijn strategie niet uitvoert. Tegelijkertijd mag de internationale gemeenschap zich daarbij geen illusies maken, aldus de minister. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger