Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister van Buitenlandse Zaken Baerbock in Oekraïne

Kort nieuws - 10 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock (Groenen) is dinsdag in Oekraïne. Ze is het eerste lid van de bondsregering dat het land sinds het uitbreken van de oorlog bezoekt. 

Baerbock begon met een bezoek aan Boetsja, niet ver van de hoofdstad Kiev. De stad kwam in het nieuws door de wreedheden van de Russische strijdkrachten tegen de burgerbevolking. De minister sprak onder meer met inwoners. Ook bezocht ze Irpin, een voorstad van Kiev. Later op de dag ontmoet Baerbock haar Oekraïense ambtgenoot Dmytro Koeleba en zal ze de Duitse ambassade in Kiev heropenen.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra (CDA) is vandaag ook in Kiev, om de Nederladse ambassade te heropenen. Hij is samen met Baerbock naar Oekraïne gereisd, waar ze volgens de nos elk een eigen programma hebben. Hij heeft naast een gesprek met Koeleba ook een ontmoeting met president Zelensky op het programma staan. Of Baerbock Zelensky zal spreken, melden Duitse media niet. Volgens Die Zeit heeft Baerbock van Scholz de opdracht gekregen om met haar bezoek de solidariteit van Duitsland met Oekraïne te onderstrepen en is hij van plan zelf binnenkort ook naar Oekraïne te reizen. Lees meer bij TagesschauDie Zeit en nrc.nl

De diplomatieke spanning tussen Duitsland en Oekraïne liep de afgelopen weken hoog op, nadat bondspresident Steinmeier niet welkom bleek in Kiev vanwege zijn rol in het Duitse Ruslandbeleid in de afgelopen 10 jaar. Kanselier Scholz vatte het als een affront op voor Duitsland dat de hoogste vertegenwoordiger niet werd ontvangen.

Afgelopen donderdag hebben Steinmeier en de Oekraïense president Zelensky met elkaar getelefoneerd. Het gesprek van drie kwartier klaarde de lucht en Zelensky nodigde de hele Duitse regering uit naar Kiev. Daarop kondigde Scholz aan dat minister Baerbock naar Oekraïne zou gaan. Afgelopen zondag was de voorzitter van de Bondsdag Bärbel Bas in Kiev. Ook oppositieleider Merz (CDU) heeft de stad bezocht en Zelensky gesproken.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger