Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz benadrukt steun aan Oekraïne in tv-toespraak

Kort nieuws - 9 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Olaf Scholz heeft op zondag 8 mei - de Duitse herdenkingsdag voor het einde van de Tweede Wereldoorlog - een tv-toespraak gegeven waarin hij nogmaals zijn strategie in de steun aan Oekraïne heeft uitgelegd. Vrijdag had Duitsland de levering van zeven pantserhouwitsers aangekondigd.

Scholz benadrukte in zijn toespraak dat Duitsland een historische verantwoordelijkheid heeft om Oekraïne te steunen. "Nooit meer oorlog. Nooit meer volkerenmoord. Nooit meer tirannie", zei de kanselier, "dat kan in de huidige situatie alleen betekenen dat we Oekraïne steunen in de strijd tegen de agressor."

Duitsland stuurt wapens en zal dat blijven doen, zei Scholz. Maar alleen na zorgvuldige afweging. In zijn ambtseed heeft Scholz gezworen dat hij schade van het Duitse volk zal afwenden. "Daarbij hoort ook dat we ons land en onze bondgenoten voor gevaren beschermen." Lees meer bij Tagesschau

Vrijdag maakte de Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht bekend dat het Duitse leger 7 pantserhouwitsers levert aan Oekraïne. Deze week begint de training van ongeveer 20 Oekraïense soldaten in Duitsland, in samenwerking met het Nederlandse leger. 

De diplomatieke spanning tussen Duitsland en Oekraïne liep de afgelopen weken hoog op, nadat bondspresident Steinmeier niet welkom was in Kiev vanwege zijn rol in het Duitse Ruslandbeleid in de afgelopen 10 jaar. Kanselier Scholz vatte het als een affront op voor Duitsland dat de hoogste vertegenwoordiger niet werd ontvangen. Afgelopen donderdag hebben Steinmeier en de Oekraïense president Zelensky met elkaar getelefoneerd. Het gesprek van drie kwartier klaarde de lucht en Zelensky nodigde de hele Duitse regering uit naar Kiev. Daarop kondigde Scholz aan dat minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock binnenkort Oekraïne bezoekt.

Zondag was Bondsdagvoorzitter Bärbel Bas in Kiev om de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Zij legde samen met haar Oekraïense ambtscollega een krans bij het graf van de onbekende soldaat. Daaraan voorafgaand is ze door Zelensky ontvangen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger