Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Baerbock voor de vierde keer in Kyiv

Kort nieuws - 11 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) is vandaag in de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Het bezoek werd om veiligheidsredenen vooraf stilgehouden. 

Baerbock arriveerde maandagochtend per trein vanuit Polen in Kyiv. Daar werd ze ontvangen door de Duitse ambassadeur Martin Jäger. Het is de vierde keer dat de minister Oekraïne bezoekt sinds Rusland het land in februari 2022 binnenviel. Dit bezoek is vooral een teken van solidariteit.

Bij aankomst beloofde Baerbock Oekraïne blijvende steun op weg naar het lidmaatschap van de Europese Unie. Tegelijkertijd drong de minister ook aan op verdere hervormingen, bijvoorbeeld in de strijd tegen corruptie, schrijft Tagesschau. Oekraïne is sinds juni 2022 kandidaat-lidstaat. Sindsdien heeft de Europese Commissie zeven hervormingsprioriteiten opgesteld voor Oekraïne om aan te werken. Aan een deel is inmiddels voldaan, in oktober wordt een nieuw voortgangsrapport van de commissie verwacht. 

Minister Baerbock benadrukte in Kyiv dat Duitsland het land "economisch, militair en humanitair" blijft steunen. Met oog op de aanhoudende Russische aanvallen op de Oekraïense infrastructuur en energievoorzieningen zei de minister dat Duitsland Oekraïne wil helpen het energienetwerk te verbeteren. Ze bezocht een onderstation (een verbindingsstation in het hoogspanningsnetwerk) buiten Kyiv.

Ook sprak Baerbock over de duizenden Oekraïense kinderen die zijn ontvoerd uit kinderinstellingen, weeshuizen en scholen "om te worden gedeporteerd naar Russische heropvoedingskampen of te worden afgestaan ​​voor adoptie in Rusland." De allereerste stap naar vrede is het terugbrengen van deze kinderen, aldus Baerbock. Lees meer bij Tagesschau en ZDF Heute 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger