
Cum-ex-affaire achtervolgt Scholz
Kort nieuws - 9 augustus 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe vondst van 200.000 euro contant geld in een bankkluisje van voormalig SPD-bondsdaglid Johannes Kahrs roept nieuwe vragen op over de mogelijke betrokkenheid van kanselier Olaf Scholz bij de affaire rond de Warburg Bank in Hamburg.
Toen Scholz nog burgemeester was in Hamburg, werd de Hamburgse Warburg Bank een belastingschuld van vele miljoenen kwijtgescholden. Een onderzoekscommissie van de gemeenteraad in Hamburg onderzoekt waarom dit gebeurde en of Scholz daarbij betrokken was. De commissie wil weten of er in de tijd dat Scholz burgemeester was (tussen 2011 en 2018), politieke invloed was op belastingzaken.
Banken en andere handelaren hebben jarenlang geprofiteerd van een ingewikkelde constructie met aandelen. Ze kregen dividendbelasting terug die ze nooit hadden betaald. Deze zogenoemde Cum-Ex-transacties zijn door de rechter inmiddels als fraude bestempeld. De Warburg Bank heeft ook van de Cum-Ex-deals geprofiteerd, maar hoefde 47 miljoen euro aan te veel ontvangen belastingteruggave over 2016 niet terug te betalen.
Tegen Johannes Kahrs, partijgenoot van Scholz en voormalig voorzitter van de SPD in kiesdistrict Hamburg-Mitte, loopt een justitieel onderzoek. Hij wordt ervan verdacht de Warburg Bank via zijn contacten te hebben geholpen in de Cum-Ex-Affaire. Deze week werd bekend dat in dit onderzoek het kluisje met geld is ontdekt.
Of het geld dat in de kluis van Kahrs is gevonden iets met de Warburg-zaak te maken heeft, is onduidelijk. Scholz heeft via zijn woordvoerder laten weten niets over het geld te weten. Volgende week moet hij volgens zijn woordvoerder weer getuigen voor de onderzoekscommissie in Hamburg. Eerder heeft Scholz tegen de commissie gezegd dat hij zich geen gesprekken met de directie van de Warburg Bank kan herinneren. Scholz zegt geen rol te hebben gespeeld in de belastingafspraken die met de bank zijn gemaakt. Lees meer bij Tagesschau
Lees meer over 'Politiek':

Merz levert, maar niet voor iedereen
Merz' begrotingsplannen zijn 'de eerste regendruppel op droge grond' voor de Duitse economie, schrijft columnist en econoom Brzeski.

Podcast Achtung: Duits Israëlbeleid ter discussie
In deze podcast bespreken we twee onderwerpen: het Duitse Israëlbeleid en boulevardblad Bild.

Duitse politici lijden onder geweld en agressie
Beledigingen en geweld tegen Duitse politici nemen flink toe. Steeds vaker stoppen ze met hun werk.

Problemen bij de strengere Duitse grenscontroles
Duitsland heeft strengere grenscontroles ingevoerd. Die leveren praktische en juridische problemen op.
Reacties
Geen reacties aanwezig