Duitslandweb logo Duitslandweb

Cum-ex-affaire achtervolgt Scholz

Kort nieuws - 9 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De vondst van 200.000 euro contant geld in een bankkluisje van voormalig SPD-bondsdaglid Johannes Kahrs roept nieuwe vragen op over de mogelijke betrokkenheid van kanselier Olaf Scholz bij de affaire rond de Warburg Bank in Hamburg.

Toen Scholz nog burgemeester was in Hamburg, werd de Hamburgse Warburg Bank een belastingschuld van vele miljoenen kwijtgescholden. Een onderzoekscommissie van de gemeenteraad in Hamburg onderzoekt waarom dit gebeurde en of Scholz daarbij betrokken was. De commissie wil weten of er in de tijd dat Scholz burgemeester was (tussen 2011 en 2018), politieke invloed was op belastingzaken.

Banken en andere handelaren hebben jarenlang geprofiteerd van een ingewikkelde constructie met aandelen. Ze kregen dividendbelasting terug die ze nooit hadden betaald. Deze zogenoemde Cum-Ex-transacties zijn door de rechter inmiddels als fraude bestempeld. De Warburg Bank heeft ook van de Cum-Ex-deals geprofiteerd, maar hoefde 47 miljoen euro aan te veel ontvangen belastingteruggave over 2016 niet terug te betalen.

Tegen Johannes Kahrs, partijgenoot van Scholz en voormalig voorzitter van de SPD in kiesdistrict Hamburg-Mitte, loopt een justitieel onderzoek. Hij wordt ervan verdacht de Warburg Bank via zijn contacten te hebben geholpen in de Cum-Ex-Affaire. Deze week werd bekend dat in dit onderzoek het kluisje met geld is ontdekt.

Of het geld dat in de kluis van Kahrs is gevonden iets met de Warburg-zaak te maken heeft, is onduidelijk. Scholz heeft via zijn woordvoerder laten weten niets over het geld te weten. Volgende week moet hij volgens zijn woordvoerder weer getuigen voor de onderzoekscommissie in Hamburg. Eerder heeft Scholz tegen de commissie gezegd dat hij zich geen gesprekken met de directie van de Warburg Bank kan herinneren. Scholz zegt geen rol te hebben gespeeld in de belastingafspraken die met de bank zijn gemaakt. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger