Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz getuigt in Cum-Ex-affaire

Kort nieuws - 19 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Olaf Scholz zou de affaire rond de Warburg Bank -een erfenis uit zijn tijd als burgemeester van Hamburg - graag achter zich laten. Maar steeds weer komen nieuwe puzzelstukjes op tafel die doen twijfelen aan de rol van Scholz. Vrijdagmiddag getuigt hij voor een tweede keer voor de onderzoekscommissie van de gemeenteraad van Hamburg.

Toen Scholz (SPD) nog burgemeester was in Hamburg, werd de Hamburgse Warburg Bank een belastingschuld van vele miljoenen kwijtgescholden. Een onderzoekscommissie van de gemeenteraad in Hamburg onderzoekt waarom dit gebeurde en of Scholz daarbij betrokken was. Scholz was burgemeester van 2011 tot 2018. 

Banken en andere handelaren hebben jarenlang geprofiteerd van een ingewikkelde constructie met aandelen. Ze kregen dividendbelasting terug die ze nooit hadden betaald. Deze zogenoemde Cum-Ex-transacties zijn door de rechter inmiddels als fraude bestempeld. De Warburg Bank heeft ook van de Cum-Ex-deals geprofiteerd, maar hoefde 47 miljoen euro aan te veel ontvangen belastingteruggave over 2016, niet terug te betalen.

Scholz heeft in de bewuste periode, 2016 en 2017, meerdere ontmoetingen gehad met de directeuren van de bank. Hij zegt zich van die gesprekken niks te herinneren. Volgens Scholz is er geen politieke invloed geweest op de belastingkwestie. Veel nieuws wordt er vanmiddag daarom niet verwacht. 

Tegen Johannes Kahrs, partijgenoot van Scholz en voormalig voorzitter van de SPD in kiesdistrict Hamburg-Mitte, loopt een justitieel onderzoek. Hij wordt ervan verdacht de Warburg Bank via zijn contacten te hebben geholpen in de Cum-Ex-Affaire. Ook wordt onderzocht of er een verband is tussen donaties die de bank deed aan de SPD in Hamburg en de belastingkwijtschelding. Justitie verdenkt Scholz overigens niet van betrokkenheid. Lees meer bij NDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger