Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD breekt partijcongres af na onenigheid

Kort nieuws - 20 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De rechts-nationalistische AfD heeft zondag haar partijcongres beëindigd na een geschil over de buitenlandse en Europa-politiek. 

De richtingenstrijd in de AfD werd goed zichtbaar tijdens het congres. De onenigheid ontstond door een ontwerpresolutie met de titel 'Rethinking Europe', die pleit voor opheffing van de EU en toenadering tot Rusland. Vooral AfD-afgevaardigden uit het Westen hadden kritiek op het feit dat in de tekst de Russische inval in Oekraïne niet wordt genoemd, maar slechts wordt verwezen naar het 'Oekraïne-conflict'.

Tino Chrupalla en Alice Weidel, die een dag eerder op het partijcongres tot voorzitters waren gekozen, pleitten ervoor de resolutie niet in deze vorm aan te nemen, vanwege het verzet van veel afgevaardigden. Björn Höcke, AfD-fractievoorzitter in de deelstaat Thüringen, voerde juist campagne voor de resolutie. Höcke wordt gezien als extreem-rechts en was lange tijd voorman van de extreemrechtse  - en inmiddels opgeheven - AfD-partijvleugel Der Flügel. Het verzoek van Chrupalla en Weidel werd echter afgewezen met 210 tegen 208 stemmen, een nederlaag ten opzichte van Höcke. Na een lang debat stemde een meerderheid van de afgevaardigden voor het beëindigen van het congres. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger