Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD breekt partijcongres af na onenigheid

Kort nieuws - 20 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De rechts-nationalistische AfD heeft zondag haar partijcongres beëindigd na een geschil over de buitenlandse en Europa-politiek. 

De richtingenstrijd in de AfD werd goed zichtbaar tijdens het congres. De onenigheid ontstond door een ontwerpresolutie met de titel 'Rethinking Europe', die pleit voor opheffing van de EU en toenadering tot Rusland. Vooral AfD-afgevaardigden uit het Westen hadden kritiek op het feit dat in de tekst de Russische inval in Oekraïne niet wordt genoemd, maar slechts wordt verwezen naar het 'Oekraïne-conflict'.

Tino Chrupalla en Alice Weidel, die een dag eerder op het partijcongres tot voorzitters waren gekozen, pleitten ervoor de resolutie niet in deze vorm aan te nemen, vanwege het verzet van veel afgevaardigden. Björn Höcke, AfD-fractievoorzitter in de deelstaat Thüringen, voerde juist campagne voor de resolutie. Höcke wordt gezien als extreem-rechts en was lange tijd voorman van de extreemrechtse  - en inmiddels opgeheven - AfD-partijvleugel Der Flügel. Het verzoek van Chrupalla en Weidel werd echter afgewezen met 210 tegen 208 stemmen, een nederlaag ten opzichte van Höcke. Na een lang debat stemde een meerderheid van de afgevaardigden voor het beëindigen van het congres. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger