Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD breekt partijcongres af na onenigheid

Kort nieuws - 20 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De rechts-nationalistische AfD heeft zondag haar partijcongres beëindigd na een geschil over de buitenlandse en Europa-politiek. 

De richtingenstrijd in de AfD werd goed zichtbaar tijdens het congres. De onenigheid ontstond door een ontwerpresolutie met de titel 'Rethinking Europe', die pleit voor opheffing van de EU en toenadering tot Rusland. Vooral AfD-afgevaardigden uit het Westen hadden kritiek op het feit dat in de tekst de Russische inval in Oekraïne niet wordt genoemd, maar slechts wordt verwezen naar het 'Oekraïne-conflict'.

Tino Chrupalla en Alice Weidel, die een dag eerder op het partijcongres tot voorzitters waren gekozen, pleitten ervoor de resolutie niet in deze vorm aan te nemen, vanwege het verzet van veel afgevaardigden. Björn Höcke, AfD-fractievoorzitter in de deelstaat Thüringen, voerde juist campagne voor de resolutie. Höcke wordt gezien als extreem-rechts en was lange tijd voorman van de extreemrechtse  - en inmiddels opgeheven - AfD-partijvleugel Der Flügel. Het verzoek van Chrupalla en Weidel werd echter afgewezen met 210 tegen 208 stemmen, een nederlaag ten opzichte van Höcke. Na een lang debat stemde een meerderheid van de afgevaardigden voor het beëindigen van het congres. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Nogal ruw

Nogal ruw

Na een week van geruzie en nachtelijke vergaderingen komen de Groenen aangeslagen uit de strijd. Het ging er 'ziemlich ruppig' aan toe.


Lees meer

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Dat de Bondsdag kleiner moest worden, daar was iedereen het over eens. Maar van de hervorming die nu is besloten, laten analisten weinig heel.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

De Duitse minister van Defensie Pistorius noemt de afschaffing van de dienstplicht een fout. Toch is herinvoering geen optie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger