Duitslandweb logo Duitslandweb

Onduidelijke incidenten met AfD'ers Chrupalla en Weidel

Kort nieuws - 5 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

AfD-voorzitter Tino Chrupalla ligt in het ziekenhuis nadat hij onwel werd tijdens een campagnebijeenkomst. Onduidelijk is wat hem precies mankeert en wat hem is overkomen. Mede-partijvoorzitter Alice Weidel moest naar eigen zeggen een partijbijeenkomst uit veiligheidsoverwegingen afzeggen. Maar ook in haar geval is onduidelijk wat er aan de hand is.

Chrupalla was woensdag op een campagnebijeenkomst in Beieren, waar zondag deelstaatverkiezingen zijn. Hij werd daar onwel en is naar het ziekenhuis overgebracht. Daar is hij nog steeds. Volgens zijn kantoor is hij aanspreekbaar, maar ligt hij nog wel op de IC. Volgens de politie, die erbij was toen Chrupalla onwel werd, was er geen duidelijke verwonding te zien en zijn er geen aanwijzingen voor een aanval op de AfD-voorzitter. Zijn kantoor laat weten dat hij met een injectienaald zou zijn gestoken en dat onderzocht wordt of er stoffen in zijn lichaam zijn geïnjecteerd.

Weidel zou dinsdag spreken op een campagnebijeenkomst in Möderath, op de grens van Beieren en Thüringen, maar zegde haar optreden uit veiligheidsoverwegingen af. Op de bijeenkomst werd gezegd dat ze op last van de politie met haar gezin haar tweede huis in Zwitserland moest verlaten en naar een veilige plaats zou zijn overgebracht. Er zouden aanwijzingen zijn voor een aanslag op Weidel en haar gezin. Ze moest voorlopig in dat safehouse ondergedoken blijven, kregen de bezoekers van de bijeenkomst te horen. 

De Duitse recherche, die gaat over de bescherming van politici in Duitsland, liet weten dat de afzegging van Weidels optreden niet op last van de Duitse politie was. En na onderzoek van Der Spiegel blijkt dat Weidel al sinds zondag op Mallorca is. Op dinsdag, de dag dat ze op de verkiezingsbijeenkomst zou zijn, zou ze met haar vrouw in een restaurant op het Spaanse eiland zijn gezien. De AfD bevestigt dat Weidel nu op Mallorca is en zegt verder dat er op 23 september een voorval met betrekking tot Weidels veiligheid bij haar huis heeft plaatsgevonden. De Zwitserse politie heeft laten weten dat er een incident is geweest in het kanton waar Weidel woont, maar wil niet bevestigen dat dit incident met haar te maken heeft.

De onduidelijkheid over de situatie waarin Chrupalla en Weidel zich bevinden, zorgt voor veel ophef en speculaties in Duitsland. AfD-aanhangers zien daarin het bewijs dat de partij wordt tegengewerkt. Duitse media vragen zich af of de AfD de ophef niet bewust stimuleert. De partij spint doorgaans garen bij onrust en onzekerheid. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

De AfD is een rechts-radicale partij die door de binnenlandse veiligheidsdienst in de gaten wordt gehouden vanwege haar extreme en anti-democratische standpunten en uitlatingen. Weidel en Chrupalla worden tot het rechtse kamp van de AfD gerekend. De afgelopen jaren is de partij steeds verder geradicaliseerd. De andere Duitse politieke partijen willen daarom niet met haar samenwerken. Desalniettemin wint ze veel stemmen, vooral in Oost-Duitsland, maar ook steeds meer in West-Duitse deelstaten. Bij de deelstaatverkiezingen in Beieren en Hessen staat ze op winst en zou ze op de tweede of derde plaats kunnen eindigen. In de landelijke peilingen is ze op dit moment met ruim 20 procent van de stemmen de tweede partij. Lees meer op Duitslandweb

Reacties

Johann Philip - 6 oktober 2023 08:04

Zou de redactie eens voorbeelden kunnen noemen van de AFD anti-democratische standpunten en uitlatingen? Kom aub met concrete feiten.

Reageer
Wiebke Pittlik Johann Philip - 6 oktober 2023 11:00

Een goed idee, dit zouden we weleens op een rij kunnen zetten. Er zijn voorbeelden genoeg. Groet, de redactie

Wiebke Pittlik Johann Philip - 6 oktober 2023 10:56

De betrouwbare factcheck-site Correctiv heeft een aantal citaten gecheckt en verzameld. https://correctiv.org/faktencheck/politik/2020/02/05/die-meisten-dieser-zitate-stammen-von-afd-politikern-einige-sind-aber-unbelegt/

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger