Duitslandweb logo Duitslandweb

'Scholz binnenkort met Macron en Draghi naar Oekraïne'

Kort nieuws - 13 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz wil nog voor de G7-top eind juni met de Franse president Macron en de Italiaanse premier Draghi naar Oekraïne reizen, melden Duitse media. De drie regeringsleiders waren daar nog niet sinds de Russische inval. 

De Duitse en Franse regeringen zouden al langer met elkaar in gesprek zijn over een gezamenlijk bezoek van Scholz en Macron aan Kiev, meldt de Bild am Sonntag. Dat Draghi ook meegaat, zou een idee van Frankrijk zijn geweest. De krant beroept zich met het nieuws over het bezoek van de drie regeringsleiders op bronnen binnen de Franse en Oekraïense regeringen. Volgens Der Tagesspiegel, die zich op een Italiaanse krant beroept, vindt het bezoek al komende donderdag plaats. De Franse en Duitse regeringen willen het nieuws niet bevestigen.

Scholz, Macron en Draghi willen met hun bezoek een signaal van Europese eenheid afgeven, schrijven Duitse media. Macron zou de Franse parlementsverkiezingen van afgelopen weekeinde hebben willen afwachten voor hij Oekraïne wilde bezoeken.

Scholz hield een bezoek aan het land een tijdlang af toen bleek dat de Duitse president Steinmeier niet gewenst was in Kiev, vanwege diens rol in het Duitse Ruslandbeleid in de afgelopen jaren. Steinmeier gaf dat beleid als minister van Buitenlandse Zaken destijds vorm. Dat de president niet welkom was, beschouwde Scholz als een affront. Ook toen de lucht tussen Steinmeier en de Oekraïense president Zelensky na een telefoongesprek begin mei was geklaard, reisde Scholz niet naar Oekraïne. Hij zei onlangs nog dat hij er alleen heen zou gaan als hij iets concreets te bespreken zou hebben. Inmiddels zijn meerdere Duitse ministers in Oekraïne geweest.

Het bezoek van Scholz, Macron en Draghi moet volgens Duitse media voor de EU-top van 23 en 24 juni en de G7-top van 26 tot 28 juni plaatsvinden. Duitsland is voorzitter van de G7. Oekraïne hoopt dat op de EU-top wordt besloten dat het land toetredingskandidaat wordt. De Europese Commissie wil daar de komende week een advies over uitbrengen. Mede daarom was EC-voorzitter Von der Leyen afgelopen weekeinde in Kiev. Een bezoek van Scholz, Macron en Draghi deze week zou die Oekraïense hoop een flinke boost kunnen geven, schrijft de Tagesspiegel. Aan de andere kant heeft Scholz tot nu toe steeds benadrukt dat Oekraïne niet versneld kan toetreden en dat zo'n proces jaren duurt. Lees meer bij Tagesschau en Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger