Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz, Macron en Draghi in Kiev

Kort nieuws - 16 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse kanselier Olaf Scholz is donderdagmorgen samen met de Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Mario Draghi in de Oekraïense hoofdstad Kiev aangekomen. Ook de Roemeense president Klaus Johannis sloot zich in Kiev aan bij het bezoek. Voor de afspraak met president Zelensky bezocht Scholz eerst Irpin, een voorstad van Kiev die zwaar gehavend is door Russische beschietingen en waar vele burgers zijn vermoord.

De Europese regeringsleiders spreken met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky over verdere steun aan het land en over de vraag van Oekraïne om te worden opgenomen in de Europese Unie.

De drie regeringsleiders van Duitsland, Frankrijk en Italië reisden met een speciale nachttrein vanuit Polen naar Kiev. Hun bezoek was om veiligheidsredenen niet officieel aangekondigd. Ze zijn alledrie nog niet in Oekraïne geweest sinds Rusland het land eind februari binnenviel. In Kiev voegde de Roemeense president zich bij het gezelschap en de vier regeringsleiders bezochten Irpin gezamenlijk.

Scholz heeft eerder gezegd dat hij niet slechts voor een fotomoment op bezoek wil bij Zelensky. Vanuit Oekraïne klinkt veel kritiek op de Duitse kanselier. De toegezegde wapens worden langzamer geleverd dan gehoopt en exportvergunningen worden volgens Oekraïense diplomaten slechts moeizaam afgegeven. Zelensky zei in een interview met ZDF eerder deze week dat hij van Scholz wil weten of hij wel honderd procent achter Oekraïne staat. Lees meer bij Der Spiegel (het artikel gaat verder onder de tweet)

 

Aan de vooravond van het bezoek maakte de Duitse defensieminister Christine Lambrecht bekend dat Duitsland 3 raketwerpers van het type Mars II gaat leveren, eind juli of begin augustus. Eerder was in Duitse media sprake van vier raketwerpers. Lees meer bij RND

De Oekraïense regering en ook diens ambassadeur in Duitsland, Andrij Melnyk, vraagt Duitsland om meer wapens te leveren. Volgens Melnyk kan Duitsland meer leveren dan het doet, want behalve uit voorraden van de Bundeswehr kan ook direct van de grote Duitse wapenproducenten worden geleverd.

Ook het uitblijven van een bezoek van Scholz zorgde voor spanningen in de betrekkingen. Hij is al weken geleden uitgenodigd door Kiev, maar omdat Oekraïne de Duitse bondspresident Steinmeier niet wilde ontvangen - omdat die altijd groot voorstander van innige betrekkingen met Rusland was - vond Scholz dat hij ook niet kon gaan. Er moest een telefoongesprek tussen Zelensky en Scholz aan te pas komen om de lucht te klaren.

Andere Duitse politici zijn wel al in Oekraïne geweest, zoals bijvoorbeeld minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock en minister van Gezondheidszorg Karl Lauterbach.

Volgens Tagesschau-verslaggeefster Tina Hassel, die meereist met de kanselier, willen de vier regeringsleiders een duidelijk signaal afgeven dat ze een kandidatenstatus voor Oekraïne ondersteunen. Binnenkort beslissen de EU-lidstaten over een eventueel kandidaat-lidmaatschap voor Oekraïne.

 /p>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger