Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz in Afrika: gasproject met Senegal

Kort nieuws - 23 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz heeft aan het begin van zijn driedaagse reis door Afrika in Senegal afspraken gemaakt over de leverantie van LNG (vloeibaar gas) uit dat land. Scholz bezoekt de komende dagen ook Niger en Zuid-Afrika.

Senegal beschikt over aanzienlijke gasvoorraden en wil vanaf het najaar van 2023 LNG gaan exporteren. Dat wil president Sall van Senegal dan ook aan Duitsland en Europa leveren, zei hij zondag tegen Scholz. De kanselier zegde Sall samenwerking toe op het gebied van duurzame energie en opslagtechniek. Scholz kondigde ook aan dat het beleid om niet meer in fossiele opslagplaatsen te investeren wordt gewijzigd. Dat is een van de consequenties van de Russische inval in Oekraïne, zei hij. 

Scholz zegde aan het begin van zijn reis hulp toe aan de landen in Afrika die door de globale voedselcrisis worden getroffen. Die voedselcrisis is ook het gevolg van de oorlog in Oekraïne, wereldwijd een belangrijke graanleverancier.

Wat de kanselier verder tijdens zijn reis wil bespreken is de vraag waarom zo weinig Afrikaanse landen Rusland hebben veroordeeld voor de aanvalsoorlog. Bij de VN-resolutie daarover onthielden onder meer Senegal en Zuid-Afrika zich. Senegals president Sall heeft gezegd dat zijn land geen partij in de oorlog wil zijn. Rusland heeft veel invloed in Afrika. Met Zuid-Afrika is het verbonden in het BRICS-blok, een politieke en economische organisatie met Brazilië, India en China. Ook is de Wagner Group in Afrika actief, een particuliere Russische militaire organisatie.

In Niger praat Scholz over de stabilisering van de Sahelzone en bezoekt er Duitse soldaten die deelnemen aan een opleidingsmissie. Vorige week heeft Duitsland nog besloten zijn militaire aanwezigheid in Niger en Mali te verlengen. Zuid-Afrika is de belangrijkste partner voor Duitsland in Sub-Sahara-Afrika. Lees meer bij Tagesschau, ZDF Heute, Tagesspiegel en bekijk een video op Zeit.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock maakt zich sterk voor een feministische buitenlandse politiek.


Lees meer

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Vrijdag bezoekt Scholz de Chinese president Xi Jinping. Een beladen kennismakingsbezoek.


Lees meer

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger