Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse superhelden

Columns - 16 mei 2022 - Auteur: Carsten Brzeski

Waar is de Duitse Elon Musk of Steve Jobs? Waar is de charismatische en strategische Duitse leider van de politiek? Waar zijn de Duitse sporthelden, bij een groot publiek bekend en geliefd?

Duitse superhelden
© Flickr/James Marvin Phelps/cc
Boris Becker in 1994

Duitsland heeft een gebrek aan superhelden en dat heeft het aan zichzelf te wijten. In weinig landen is het verlangen naar sterren en leiders zo groot als in Duitsland, en wordt zo genoten van de neergang van sterren. Een moderne versie van ‘himmelhoch jauchzend, zu Tode betrübt’.

De afgelopen weken werd een nieuw hoofdstuk geschreven in het boek ‘Duitsland en zijn gevallen helden’. Boris Becker en Gerhard Schröder werden opgenomen in de lange rij van gevallen helden. Becker, sportheld van een generatie (ook van mij), is al jaren het vleesgeworden bewijs dat uren op de tennisbaan niet noodzakelijk een goede training zijn voor het leven na de topsport.

De lijst van foute vrienden, vrouwen en financiële adviseurs is lang. De lijst van financiële misstappen ook. Het enige wat Becker na zijn actieve carrière nog goed lukte was zijn tijd als coach van Novak Djokovic en als tenniscommentator voor de BBC. De media smulden van de misstappen van Becker. Nu het niet meer erger kan en Becker in een gevangenis in Engeland zit, is er ook een gevoel van medelijden. ‘Bobbele’ is gevallen, maar we houden nog steeds van hem.

Anders is het met de voormalige bondskanselier Gerhard Schröder. In zijn beste dagen een gevierd sociaaldemocraat, die het goed kon vinden met corporate Germany en die bekend stond als ‘Genosse der Bosse’. Maar ook iemand die - weliswaar met de rug tegen de muur - de laatste belangrijke economische hervormingen in het land heeft doorgevoerd. Rond de eeuwwisseling was Schröder de grote Macher, de autoritaire leider die partij en land zijn wil oplegde.

Schröders postkanseliertijd was financieel succesvoller dan Beckers posttennistijd, maar de verpulvering van het voetstuk waarop hij troonde, is erger dan bij Becker. Het gebrek aan zelfinzicht en het weigeren afstand te nemen van Poetin en zijn jobs bij Russische energiebedrijven hebben de ster van Schröder nog veel dieper laten vallen. Medelijden krijgt hij niet.

Wat is het verschil tussen Becker en Schröder? Schröder hield zijn hand op bij Poetin en was zelfs na de inval van Rusland in Oekraïne niet bereid die terug te trekken. Becker lijkt vooral onnozel en naïef en omringd door foute vrienden en adviseurs.

Becker en Schröder laten zien dat er twee types gevallen helden zijn in Duitsland: de gevallen held van wiens ondergang wordt genoten maar die stiekem nog steeds een lieveling is, en de gevallen held die nooit meer zal herrijzen. Zeker in de Duitse politiek is de lijst van die tweede soort helden lang.

Dat verklaart ook dat elke enigszins strategische politicus voorzichtig en terughoudend zal zijn. Ze weten dat een rijzende ster plots en heel snel kan opbranden. Met weinig grote visies en ambities overleef je langer. Wacht daarom niet op sterk Duits leiderschap in welke kwestie dan ook. De sterren van Duitse superhelden schitteren nooit lang.

Reacties

Buderath - 4 juli 2022 15:45

Duitsland is zonder helden veel leuker, Musk/Job zulke mensen heeft Duitsland niet nodig en wil ook geen leiding geven aan de EU, ze hebben nog nooit mogen stemmen over hun eigen leven, ze ontvangen orders en voeren het uit zonder eigen bijdrage,

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

De mesaanval in Solingen vrijdagavond heeft Duitsland geschokt. Een Syriër stak drie mensen dood en verwondde acht anderen.


Lees meer

Warum, Wieso: zijn er zoveel problemen op het Duitse spoor?

Warum, Wieso: zijn er zoveel problemen op het Duitse spoor?

Bij de ooit zo punctuele Deutsche Bahn lijkt nu geen trein meer op tijd te rijden. We zochten uit hoe dat kan.


Lees meer

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger