
Verkiezingen Sleeswijk-Holstein: CDU aan kop
Kort nieuws - 4 mei 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe CDU blijft volgens de peilingen zondag bij de verkiezingen in de deelstaat Sleeswijk-Holstein de grootste partij. De christendemocraten van minister-president Daniel Günther hebben een grote voorsprong op de andere partijen.
In de meest recente peilingen staat de CDU in Sleeswijk-Holstein op 36-38 procent van de stemmen, gevolgd door de SPD met 19-20 procent, de Groenen met 16-17 procent, de FDP met 7-9 procent, de AfD met 6 procent en de regionale SSW met 5 procent. Die Linke haalt volgens de peilingen de kiesdrempel niet.
Waar de CDU bij de landelijke verkiezingen vorig jaar een dramatische nederlaag moest incasseren, stevent Günther af op de grootste winst van zijn partij in Sleeswijk-Holstein sinds 2005. Hij is een van de meest geliefde minister-presidenten van Duitsland, schrijft Tagesschau. Hoewel de regeringspartijen CDU, Groenen en FDP onderling veel verschillen, wist de gematigde en pragmatische Günter zijn coalitie de afgelopen 5 jaar bij elkaar te houden. Hij behoort tot de liberale vleugel van de CDU, anders dan de conservatieve landelijke partijvoorzitter Friedrich Merz.
De CDU kan na zondag de huidige Jamaica-coalitie (zwart-groen-geel, genoemd naar de kleuren van de Jamaicaanse vlag) voortzetten. Maar Duitse media achten het waarschijnlijker dat Günther voor een van beide regerinspartners, Groenen of FDP, kiest, als dat getalsmatig mogelijk is.
Het belangrijkste verkiezingsthema voor de kiezers is, mede door de oorlog in Oekraïne, het energiebeleid. Sleeswijk-Holstein, volgens nieuwssite ZDF Heute 'Energiewende-deelstaat nummer 1', heeft veel windmolens. Ook moet een van de LNG-terminals, die Duitsland nu snel wil bouwen om onafhankelijker te worden van Russisch gas, in de Noord-Duitse deelstaat komen. Lees meer bij Tagesschau, ZDF Heute en wahlrecht.de (peilingen)
Zie ook op Duitslandweb:
Regeringen en partijen in de deelstaten
Lees meer over 'Politiek':

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo
In een coalitie regeren betekent water bij de wijn doen. Dat zorgt voor conflict op conflict in deze Duitse regering. 'Prinzipienreiter', kom van uw stokpaard, vindt columniste Inge Jooris.

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat
Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees
Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie
Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.
Reacties
Geen reacties aanwezig