Duitslandweb logo Duitslandweb

Grote winst CDU in Sleeswijk-Holstein, SPD verliest

Kort nieuws - 9 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU heeft in Sleeswijk-Holstein een enorme verkiezingswinst geboekt. De SPD verloor flink en is nu achter de Groenen de derde partij. 

De CDU haalde in Sleeswijk-Holstein volgens de voorlopige uitslag 43,4 procent van de stemmen, een winst van 11,4 procent. Duitse media spreken van een Erdrutschsieg (een overwinning als een aardverschuiving). De SPD kwam uit op 16 procent en verloor daarmee 11,3 procent. Ze is nu kleiner dan de Groenen in de Noord-Duitse deelstaat. Die wonnen 5,4 procent en zijn uitgekomen op 18,3 procent. De FDP haalde zondag 6,4 procent (-5,4 procent) en de regionale partij SSW (van de Deense minderheid in Sleeswijk-Holstein) 5,7 procent.

De AfD en Die Linke haalden volgens de voorlopige uitslag de kiesdrempel niet. Het is voor het eerst sinds 2014, toen de AfD mee ging doen aan deelstaatverkiezingen, dat de rechts-nationalistische partij niet genoeg stemmen haalt om boven de kiesdrempel van vijf procent uit te komen. 

De winst van de CDU wordt voor een groot deel toegeschreven aan de populariteit van de christendemocratische minister-president van Sleeswijk-Holstein Daniel Günther. Hij scoort niet alleen goed bij de CDU-kiezers, maar ook bij de achterban van andere partijen.   

Günther regeerde de afgelopen 5 jaar met de Groenen en de FDP in een zogenoemde Jamaica-coalitie (genoemd naar de partijkleuren zwart-geel-groen die overeenkomen met de Jamaicaanse vlag). Hij kan nu ook met een van beide partijen een coalitie vormen, maar heeft zondagavond gezegd dat hij met beide partijen in gesprek wil. 

Komende zondag zijn er verkiezingen in de belangrijke deelstaat Noordrijn-Westfalen. Daar gaan de regerende CDU en de oppositiepartij SPD in de peilingen min of meer gelijk op. Lees meer bij Tagesschau en wahlrecht.de (peilingen NRW) 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De verkiezingsuitslag in Berlijn legde een nieuwe deling bloot in de hoofdstad, ziet columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger