Duitslandweb logo Duitslandweb

Grote winst CDU in Sleeswijk-Holstein, SPD verliest

Kort nieuws - 9 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU heeft in Sleeswijk-Holstein een enorme verkiezingswinst geboekt. De SPD verloor flink en is nu achter de Groenen de derde partij. 

De CDU haalde in Sleeswijk-Holstein volgens de voorlopige uitslag 43,4 procent van de stemmen, een winst van 11,4 procent. Duitse media spreken van een Erdrutschsieg (een overwinning als een aardverschuiving). De SPD kwam uit op 16 procent en verloor daarmee 11,3 procent. Ze is nu kleiner dan de Groenen in de Noord-Duitse deelstaat. Die wonnen 5,4 procent en zijn uitgekomen op 18,3 procent. De FDP haalde zondag 6,4 procent (-5,4 procent) en de regionale partij SSW (van de Deense minderheid in Sleeswijk-Holstein) 5,7 procent.

De AfD en Die Linke haalden volgens de voorlopige uitslag de kiesdrempel niet. Het is voor het eerst sinds 2014, toen de AfD mee ging doen aan deelstaatverkiezingen, dat de rechts-nationalistische partij niet genoeg stemmen haalt om boven de kiesdrempel van vijf procent uit te komen. 

De winst van de CDU wordt voor een groot deel toegeschreven aan de populariteit van de christendemocratische minister-president van Sleeswijk-Holstein Daniel Günther. Hij scoort niet alleen goed bij de CDU-kiezers, maar ook bij de achterban van andere partijen.   

Günther regeerde de afgelopen 5 jaar met de Groenen en de FDP in een zogenoemde Jamaica-coalitie (genoemd naar de partijkleuren zwart-geel-groen die overeenkomen met de Jamaicaanse vlag). Hij kan nu ook met een van beide partijen een coalitie vormen, maar heeft zondagavond gezegd dat hij met beide partijen in gesprek wil. 

Komende zondag zijn er verkiezingen in de belangrijke deelstaat Noordrijn-Westfalen. Daar gaan de regerende CDU en de oppositiepartij SPD in de peilingen min of meer gelijk op. Lees meer bij Tagesschau en wahlrecht.de (peilingen NRW) 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger