Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland weigert Russisch gas in roebels te betalen

Kort nieuws - 25 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland gaat Rusland niet in roebels betalen voor aardgasleveringen. Dit liet kanselier Olaf Scholz donderdag weten na afloop van de G7-top in Brussel. Hij reageerde hiermee op Poetins aankondiging dat “onvriendelijke landen” vanaf nu in de Russische valuta voor gas moeten betalen.

Scholz reageerde gelaten op de Russische eis. Volgens hem staat in de contracten die met Rusland zijn aangegaan dat betalingen in euro’s of dollar zullen plaatsvinden, en dat dit ook zo blijft. Minister Habeck van Economische Zaken en Klimaat noemde de Russische eis een geval van “verdragsbreuk” en zei met zijn Europese collega’s in gesprek te gaan over een antwoord op de eis. Volgens Habeck laat Rusland hiermee wederom zien geen betrouwbare partner te zijn.

De Russische eis is niet alleen gericht aan Duitsland, ook andere EU-landen, de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk hebben te horen gekregen dat zij hun Russische gas in roebels moeten gaan betalen. Naast de politieke motivatie bestaat er ook een economische: als “onvriendelijke” staten Rusland in roebels willen betalen, moeten zij eerst roebels kopen van de Russische Centrale Bank. Dit zou Rusland deviezen opleveren en daarnaast de koers van de roebel ten goede komen. Sinds de invoering van de sancties staat de Russische economie onder grote druk. Lees meer bij Tagesspiegel en N-TV

Reacties

Marco - 28 maart 2022 17:34

Scholz heeft nog niet helemaal door dat Poetin werkelijk alle troeven in handen heeft.

Reageer
Marshall Waters - 25 maart 2022 16:50

Stoere taal van Scholz maar als Rusland dan de kraan dichtdraait wat wil hij doen dan?

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger