Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland haalt ambassadepersoneel en familie niet uit Oekraïne

Kort nieuws - 24 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland haalt zijn ambassademedewerkers en hun familieleden voorlopig niet terug uit Oekraïne. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock gezegd. De VS en Groot-Brittannië reduceren hun diplomatieke staf in Kiev wel.

De VS en Groot-Brittannië besloten afgelopen weekeinde een deel van hun ambassadeperoneel terug te halen vanwege de toenemende spanningen rond Oekraïne. Familieleden van de diplomaten zijn opgeroepen het land te verlaten. Ook maakten de VS duidelijk dat er geen evacutievluchten komen als Rusland Oekraïne zou binnenvallen. Amerikaanse burgers in Oekraïne moeten daarom nu zelf bepalen of ze terugkeren naar de VS.

Duitsland houdt zijn mensen wel in Oekraïne, aldus Baerbock voorafgaand aan een overleg met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. De situatie wordt steeds opnieuw geëvalueerd en de veiligheid van de medewerkers heeft de "hoogste prioriteit", liet ze weten. Maar nog meer onzekerheid rond de situatie in Oekraïne moet worden vermeden, vindt ze. Die kan bijvoorbeeld ook negatieve effecten hebben op investeringen. 

Duitsland raadt tot nu toe alleen reizen af naar de door pro-Russische rebellen gecontroleerde gebieden in Oost-Oekraïne. Wel adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken mensen om, gezien de huidige spanningen, goed op de hoogte te blijven van de veiligheidssituatie.

De EU ziet ook geen aanleiding diplomaten uit Oekraïne terug te halen, zolang er nog onderhandelingen met Rusland lopen, zei Joseph Borrell, hoge vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger