Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock belooft Oost-Europa steun in Warschau

Kort nieuws - 4 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Buitenlandse Zaken Baerbock (Groenen) heeft maandag bij een werkbezoek aan buurland Polen Duitse steun voor Midden- en Oost-Europa toegezegd, in het licht van de oorlog in Oekraïne. De verwachting is dat ook de Poolse eis van herstelbetalingen aan bod zal komen bij het bezoek. (Geactualiseerd om 17.45 uur)

De minister sprak op de Duitse ambassade in Warschau over 'een innige vriendschap tussen Duitsers en Polen'. Daarnaast verzekerde zij Duitse steun aan Midden- en Oost-Europa naar aanleiding van de Russische invasie van Oekraïne. “Wij zullen er voor jullie zijn, zoals jullie er voor ons waren toen wij jullie het meest nodig hadden”, aldus Baerbock. “De veiligheid van Oost-Europa is de veiligheid van Duitsland.”

Dinsdag treft Baerbock haar Poolse collega Zbigniew Rau (PiS). Een kwestie die voor spanning zorgt is de aanhoudende eis van de PiS-regering dat Duitsland alsnog de schade van de Tweede Wereldoorlog vergoedt. Warschau eist 1,3 biljoen euro aan herstelbetalingen. Maandag ondertekende minister Rau het officiële verzoek. Baerbock zei op de afsluitende persconferentie dinsdagmiddag dat het thema herstelbetalingen is afgesloten voor Duitsland. De historische verantwoordelijkheid erkent Duitsland, daar zal nooit een streep onder worden gezet. Maar de vraag van herstelbetalingen is juridisch afgehandeld, aldus de minister.  Lees meer bij ZDF

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger