Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock belooft Oost-Europa steun in Warschau

Kort nieuws - 4 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Buitenlandse Zaken Baerbock (Groenen) heeft maandag bij een werkbezoek aan buurland Polen Duitse steun voor Midden- en Oost-Europa toegezegd, in het licht van de oorlog in Oekraïne. De verwachting is dat ook de Poolse eis van herstelbetalingen aan bod zal komen bij het bezoek. (Geactualiseerd om 17.45 uur)

De minister sprak op de Duitse ambassade in Warschau over 'een innige vriendschap tussen Duitsers en Polen'. Daarnaast verzekerde zij Duitse steun aan Midden- en Oost-Europa naar aanleiding van de Russische invasie van Oekraïne. “Wij zullen er voor jullie zijn, zoals jullie er voor ons waren toen wij jullie het meest nodig hadden”, aldus Baerbock. “De veiligheid van Oost-Europa is de veiligheid van Duitsland.”

Dinsdag treft Baerbock haar Poolse collega Zbigniew Rau (PiS). Een kwestie die voor spanning zorgt is de aanhoudende eis van de PiS-regering dat Duitsland alsnog de schade van de Tweede Wereldoorlog vergoedt. Warschau eist 1,3 biljoen euro aan herstelbetalingen. Maandag ondertekende minister Rau het officiële verzoek. Baerbock zei op de afsluitende persconferentie dinsdagmiddag dat het thema herstelbetalingen is afgesloten voor Duitsland. De historische verantwoordelijkheid erkent Duitsland, daar zal nooit een streep onder worden gezet. Maar de vraag van herstelbetalingen is juridisch afgehandeld, aldus de minister.  Lees meer bij ZDF

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Wat ik de Duitse regering toewens: Schulterschluß

Wat ik de Duitse regering toewens: Schulterschluß

De roep om 'Schulterschluß' klinkt in Berlijn. In het eerste jaar van de regering-Scholz lukte het maar niet om de rijen gesloten te houden.


Lees meer

Scholz na één jaar positief, burgers niet

Scholz na één jaar positief, burgers niet

Het eerste jaar van bondskanselier Olaf Scholz (SPD) werd getekend door oorlog, crisis en een 'Zeitenwende'


Lees meer

Noodsteun met de Gießkanne

Noodsteun met de Gießkanne

De Gießkanne is een populaire metafoor in alle discussies over compensatie voor hoge energieprijzen.


Lees meer

Der Haussegen hängt schief

Der Haussegen hängt schief

Een uitdrukking die deze week opdook in de Duitse media omschrijft de situatie van de coalitie treffend.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger