Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock belooft Oost-Europa steun in Warschau

Kort nieuws - 4 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Buitenlandse Zaken Baerbock (Groenen) heeft maandag bij een werkbezoek aan buurland Polen Duitse steun voor Midden- en Oost-Europa toegezegd, in het licht van de oorlog in Oekraïne. De verwachting is dat ook de Poolse eis van herstelbetalingen aan bod zal komen bij het bezoek. (Geactualiseerd om 17.45 uur)

De minister sprak op de Duitse ambassade in Warschau over 'een innige vriendschap tussen Duitsers en Polen'. Daarnaast verzekerde zij Duitse steun aan Midden- en Oost-Europa naar aanleiding van de Russische invasie van Oekraïne. “Wij zullen er voor jullie zijn, zoals jullie er voor ons waren toen wij jullie het meest nodig hadden”, aldus Baerbock. “De veiligheid van Oost-Europa is de veiligheid van Duitsland.”

Dinsdag treft Baerbock haar Poolse collega Zbigniew Rau (PiS). Een kwestie die voor spanning zorgt is de aanhoudende eis van de PiS-regering dat Duitsland alsnog de schade van de Tweede Wereldoorlog vergoedt. Warschau eist 1,3 biljoen euro aan herstelbetalingen. Maandag ondertekende minister Rau het officiële verzoek. Baerbock zei op de afsluitende persconferentie dinsdagmiddag dat het thema herstelbetalingen is afgesloten voor Duitsland. De historische verantwoordelijkheid erkent Duitsland, daar zal nooit een streep onder worden gezet. Maar de vraag van herstelbetalingen is juridisch afgehandeld, aldus de minister.  Lees meer bij ZDF

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer

AfD levert voor het eerst regio-bestuurder

AfD levert voor het eerst regio-bestuurder

De AfD heeft voor het eerst een verkiezing om een regionale bestuursfunctie gewonnen. Sesselmann wordt de nieuwe Landrat van een district in Thüringen.


Lees meer

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De verkiezingsuitslag in Berlijn legde een nieuwe deling bloot in de hoofdstad, ziet columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger