Duitslandweb logo Duitslandweb

Polen eist schadevergoeding van Duitsland voor WO II

Kort nieuws - 2 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op de dag dat Duitsland 83 jaar geleden Polen binnenviel, heeft voorzitter Kaczynski van de Poolse regeringspartij PiS aangekondigd dat Polen alsnog herstelbetalingen eist. Hij presenteerde een rapport dat de schade die Duitsland in Polen heeft aangericht becijfert op 1,3 biljoen euro.

Een woordvoerder van de Duitse regering heeft laten weten dat er geen nieuwe onderhandelingen komen over schadevergoeding.  Polen heeft in 1953 afgezien van verdere herstelbetalingen, aldus de woordvoerder in een schriftelijke reactie. Met het twee-plus-vier-verdrag, waarin de buitenlandpolitieke aspecten van de Duitse hereniging werden geregeld, is de kwestie van de herstelbetalingen volgens Duitsland definitief afgedaan. Duitsland erkent wel de politieke en morele verantwoordelijkheid voor de Tweede Wereldoorlog, voegde de woordvoerder toe.

Polen had nooit moeten afzien van herstelbetalingen, vindt de PiS. De partij heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk geopperd dat Duitsland alsnog moet betalen. In 2017 werd een parlementscommissie gevormd die met hulp van tientallen wetenschappers de hoogte van de schade hebben becijferd.  Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.


Lees meer

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.


Lees meer

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.


Lees meer

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger