Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Maas in Israël en Palestijnse gebieden om te bemiddelen

Kort nieuws - 20 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Maas (SPD) van Buitenlandse Zaken is vandaag in Israël en de Palestijnse gebieden. Hij wil bemiddelen in de hevige strijd die daar sinds twee weken woedt. (Geactualiseerd op 20 mei 16.45 uur).

Minister Maas heeft na aankomst in Tel Aviv donderdag de Duitse solidariteit met Israël uitgesproken en benadrukt dat het land het recht heeft op zelfverdediging. Tot dit recht hoort ook de vernietiging van de infrastructuur van groepen in de Gazastrook die voor toekomstige aanvallen op Israël kunnen worden gebruikt, aldus de Duitse minister. Daarmee sloot hij zich aan bij de argumentatie van het Israëlische leger om de aanvallen op de Palestijnse gebieden voort te zetten. 

Voorafgaand aan zijn vertrek naar Israël en de Palestijnse gebieden veroordeelde Maas de "rakettenterreur" van Hamas en zei dat Israël gezien dit militaire geweld "het recht en de plicht" heeft zichzelf te verdedigen. Hij sprak zich uit voor een tweestatenoplossing in het conflict en hoopt zich met zijn bezoek te kunnen inzetten voor een wapenstilstand. 

Maas spreekt in Israël onder meer met zijn collega Ashkenazi en met de Israëlische minister van Defensie Gantz, heeft een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. Ook staat een gesprek met de Israëlische president Rivlin op het programma. In Ramallah zal Maas een ontmoeting hebben met de Palestijnse minister-president Mohammad Shtayyeh.

De Duitse president en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier is sceptisch over een bemiddelende rol van Duitsland in de strijd. Duitsland oefent al invloed uit in de regio, aldus Steinmeier, bijvoorbeeld via het Midden-Oostenkwartet. Daarin proberen de VN, de VS, de EU en Rusland te bemiddelen in het Israëlisch-Palestijns conflict. "Of daarnaast nog eigen bemiddelende pogingen van individuele landen moeten plaatsvinden, daarover heb ik mijn twijfel", aldus de Duitse president. Er moet volgens hem geen concurrentie in bemiddeling ontstaan. Nu is eerst een eind aan het geweld nodig, vindt hij. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Merkels opvolger moet opereren in internationale verhoudingen die alleen maar moeilijker zijn geworden.

Lees meer

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.

Lees meer

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny.

Lees meer

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger