Duitslandweb logo Duitslandweb

Ruim 10.000 mensen tonen solidariteit met Israël in Berlijn

Kort nieuws - 23 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Tijdens een grote demonstratie bij de Brandenburger Tor in Berlijn hebben zondagmiddag ruim 10.000 mensen hun solidariteit met Israël betoond. 's Avonds kwamen op de Alexanderplatz zo'n 800 mensen samen bij een pro-Palestijnse bijeenkomst.

Deelnemers aan de pro-Israël demonstatie zwaaiden met Israëlische vlaggen en hadden borden bij zich met daarop teksten als 'Stop de terreur tegen Joden'. President Steinmeier sprak tijdens de bijeenkomst en noemde de bescherming van Joods leven niet alleen een plicht voor de Duitse staat maar ook een "burgerplicht". Hij zei dat "iedereen die hier leeft Auschwitz moet kennen en de verantwoordelijkheid moet begrijpen die daaruit voor ons land voortkomt". Daarnaast vroeg hij aandacht voor de slachtoffers aan Palestijnse kant.

De demonstratie was een initiatief van de Deutsch-Israelische Gesellschaft, waar zich onder meer religieuze organisaties, partijen, vakbonden en werkgevers bij hadden aangesloten. De organisatoren spraken van 25.000 deelnemers, volgens de politie waren het er 10.000. Lees meer bij Tagesspiegel en Süddeutsche Zeitung

Zondagavond vond op de Alexanderplatz in Berlijn een pro-Palestijnse bijeenkomst plaats, die was aangemeld. Eerder verbood Berlijn demonstraties waarbij het risico bestaat dat er antisemitische of extremistische uitingen worden gedaan die verband houden met het conflict in het Midden-Oosten. Bij dit protest waren volgens de politie 800 mensen aanwezig. Deelnemers riepen "Free free free Palestine!" Ze uitten kritiek op de beperkte vrijheid van meningsuiting in Duitsland als het om Palestina gaat. Ook in Düsseldorf, Frankfurt am Main, Keulen en Hannover vonden afgelopen weekeinde pro-Palestijnse bijeenkomsten plaats. Lees meer bij Tagesspiegel en Süddeutsche.de

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger