Duitslandweb logo Duitslandweb

Geroofde beelden uit Benin waarschijnlijk terug naar Nigeria

Kort nieuws - 23 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De beroemde bronzen beelden uit Benin worden zeer waarschijnlijk toch niet tentoongesteld in het nieuwe Humboldt Forum in Berlijn. Museumdirecteur Hartmut Dorgerloh gaat ervan uit dat de koloniale kunstwerken nog dit jaar worden teruggegeven aan Nigeria. Al jaren wordt in Duitsland over restitutie gedebatteerd.

Een vertegenwoordiger van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken was afgelopen week in Nigeria om te onderhandelen over de voorwaarden voor teruggave. Afgesproken is dat er een onafhankelijk trustfonds komt dat de kunstwerken moet gaan beheren, meldde de Süddeutsche Zeitung maandag. 

De restitutie moet nog worden goedgekeurd door de Stiftung Preußischer Kulturbesitz, waar cultuur- en museumcentrum Humboldt Forum onder valt. De stichting heeft ongeveer 600 van deze beelden in beheer, de op één na grootste collectie in Europa. Het besluit heeft ook gevolgen voor andere Duitse musea die eveneens Benin-beelden bezitten.

De Benin-beelden zijn al jaren een heet hangijzer in het debat over koloniale roofkunst in Duitsland. De in totaal 4000 beelden werden in 1897 door de Britse koloniale macht uit het toenmalige Benin (het huidige Nigeria) geroofd en voor een groot deel doorverkocht in Europa. Veel werken kwamen in Duitsland terecht. Ze behoren tot de meest waardevolle objecten die tijdens de koloniale tijd uit Afrika zijn meegenomen. Aanvankelijk was de bedoeling dat de kunstwerken vanaf dit jaar te zien zouden zijn in het Humboldt Forum, onderdeel van het herbouwde Stadtschloss in Berlijn. In december vorig jaar vroeg de Nigeriaanse ambassadeur in Duitsland nog publiekelijk om restitutie. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer

Een ideologisch seksschandaal

Een ideologisch seksschandaal

Het schandaal rond de band Rammstein laat zien hoe gepolariseerd het publieke debat is in Duitsland, vindt columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger