Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock brengt Benin-beelden naar Nigeria terug

Kort nieuws - 19 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Annalena Baerbock (Groenen), de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, bezoekt de komende twee dagen Nigeria om geroofde Benin-beelden terug te geven. Baerbock noemt het "een stap die al veel eerder genomen had moeten worden".

Baerbock is zondag samen met minister van Cultuur Claudia Roth (Groenen) naar Nigeria gereisd voor de teruggave van de roofkunst. De Duitse ministers willen dinsdag twintig bronzen beelden persoonlijk aan de Nigeriaanse regering overhandigen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Baerbock laat deze stap zien dat "Duitsland het serieus meent met de verwerking van zijn duistere koloniaal verleden".

De Benin-beelden zijn al jaren een heet hangijzer in het debat over koloniale roofkunst in Duitsland. Duizenden kunststukken werden in 1897 door de Britse koloniale macht uit het toenmalige koninkrijk Benin – het huidige Nigeria – geroofd. Ze werden voor een groot deel doorverkocht in Europa en belandden als roofkunst in talrijke musea. Vandaag de dag – 125 jaar later – bevinden zich circa 1000 van deze kunststukken in Duitsland. De sculpturen uit Benin behoren tot de meest waardevolle objecten die tijdens de koloniale tijd uit Afrika zijn meegenomen.

Baerbock hoopt dat door de teruggave van de beelden een intensievere samenwerking met Nigeria mogelijk wordt. Het West-Afrikaanse land is met zijn 210 miljoen inwoners de grootste democratie van Afrika. Nigeria stoot veel CO2 uit en is een grote exporteur van fossiele brandstoffen. Bij de toekomstige Duits-Nigeriaanse samenwerking speelt daarom met name het nemen van maatregelen om de klimaatcrisis aan te pakken een grote rol, aldus Baerbock. Lees meer bij Die Zeit en Auswärtiges Amt

Afgelopen vrijdag tekende de stad Hamburg een overeenkomst met vertegenwoordigers van de Nigeriaanse regering over de teruggave van alle 179 bronzen Benin-beelden die de stad in haar bezit heeft. Drie beelden werden direct overhandigd. Uiteindelijk gaat twee derde van de beelden in Hamburg terug naar Nigeria en een derde blijft in bruikleen in Hamburg. Lees meer bij NDR

Lees ook op Duitslandweb: Koloniale kunst in musea: teruggeven of tonen? (2019)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Kijken voorbij de Muur in je hoofd

Kijken voorbij de Muur in je hoofd

In museum No Hero in Delden worden 60 werken van Oost-Duitse kunstenaars getoond, iets wat in Duitsland steevast tot debat leidt.


Lees meer

Zu Knyphausen: melancholische 'Liedermacher'

Zu Knyphausen: melancholische 'Liedermacher'

De Duitse singer-songwriter Gisbert zu Knyphausen treedt op 20 april op in Nijmegen, tijdens een avond over klimaatactivisme.


Lees meer

Bergen verzetten in papier

Bergen verzetten in papier

De Duitse kunstenaar Ulrike Heydenreich heeft een fascinatie voor landkaarten en bergen. Haar werk is nu te zien in Museum Panorama Mesdag.


Lees meer

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

De Duitse omgang met roofkunst laat zien hoe snel de maatschappelijke discussie is veranderd.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger