Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock brengt Benin-beelden naar Nigeria terug

Kort nieuws - 19 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Annalena Baerbock (Groenen), de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, bezoekt de komende twee dagen Nigeria om geroofde Benin-beelden terug te geven. Baerbock noemt het "een stap die al veel eerder genomen had moeten worden".

Baerbock is zondag samen met minister van Cultuur Claudia Roth (Groenen) naar Nigeria gereisd voor de teruggave van de roofkunst. De Duitse ministers willen dinsdag twintig bronzen beelden persoonlijk aan de Nigeriaanse regering overhandigen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Baerbock laat deze stap zien dat "Duitsland het serieus meent met de verwerking van zijn duistere koloniaal verleden".

De Benin-beelden zijn al jaren een heet hangijzer in het debat over koloniale roofkunst in Duitsland. Duizenden kunststukken werden in 1897 door de Britse koloniale macht uit het toenmalige koninkrijk Benin – het huidige Nigeria – geroofd. Ze werden voor een groot deel doorverkocht in Europa en belandden als roofkunst in talrijke musea. Vandaag de dag – 125 jaar later – bevinden zich circa 1000 van deze kunststukken in Duitsland. De sculpturen uit Benin behoren tot de meest waardevolle objecten die tijdens de koloniale tijd uit Afrika zijn meegenomen.

Baerbock hoopt dat door de teruggave van de beelden een intensievere samenwerking met Nigeria mogelijk wordt. Het West-Afrikaanse land is met zijn 210 miljoen inwoners de grootste democratie van Afrika. Nigeria stoot veel CO2 uit en is een grote exporteur van fossiele brandstoffen. Bij de toekomstige Duits-Nigeriaanse samenwerking speelt daarom met name het nemen van maatregelen om de klimaatcrisis aan te pakken een grote rol, aldus Baerbock. Lees meer bij Die Zeit en Auswärtiges Amt

Afgelopen vrijdag tekende de stad Hamburg een overeenkomst met vertegenwoordigers van de Nigeriaanse regering over de teruggave van alle 179 bronzen Benin-beelden die de stad in haar bezit heeft. Drie beelden werden direct overhandigd. Uiteindelijk gaat twee derde van de beelden in Hamburg terug naar Nigeria en een derde blijft in bruikleen in Hamburg. Lees meer bij NDR

Lees ook op Duitslandweb: Koloniale kunst in musea: teruggeven of tonen? (2019)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

Duitsland krijgt al jaren kritiek op zijn restitutiebeleid voor nazi-roofkunst. De regering komt nu met hervormingen.


Lees meer

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger