Duitslandweb logo Duitslandweb

Duits ministerie hernoemt 'Bismarck-kamer'

Kort nieuws - 12 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken onder leiding van Annalena Baerbock (Groenen) heeft afgelopen week besloten dat de zogenoemde Bismarck-kamer tot 'Saal der Deutschen Einheit' (Zaal van de Duitse Eenheid) wordt omgedoopt. Ook een schilderij van Bismarck wil het ministerie uit de kamer laten verwijderen.

De Bismarck-kamer is een van de belangrijkste vergaderzalen op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn. Als verklaring voor de aanpassing zegt het Auswärtige Amt dat het "ministerie zich uitsluitend met de democratische geschiedenis van Duitsland identificeert". Bovendien komt met de nieuwe naam de geschiedenis van de kamer beter naar voren: ten tijde van de DDR was de huidige vergaderzaal het politbureau van de SED, het hoofdkantoor van de communistische partij.

De naamswijziging zorgde onder meer bij de CDU voor kritiek. Buitenlandwoordvoerder Jürgen Hardt van de christendemocratische fractie in de Bondsdag, is van mening dat "de Duitse diplomatie er goed aan zou doen om op haar eigen erfgoed te reflecteren in plaats van het verleden te verdoezelen".

Otto von Bismarck werd in 1871 tot eerste rijkskanselier van het Duitse Keizerrijk benoemd. Een jaar eerder, in 1870, richtte Bismarck het Auswärtige Amt op. Daarom werd destijds de vergaderzaal naar hem vernoemd.

De betekenis van Bismarck voor Duitsland en zijn rol als rijkskanselier in de Duitse geschiedenis zijn in de afgelopen jaren in een ander licht komen te staan. Omdat Bismarck aan de wieg stond van de Duitse eenheid van 1871, bevinden zich in heel Duitsland verschillende monumenten ter ere van de voormalig rijkskanselier.

Toen in 2020 antiracisme-activisten wereldwijd standbeelden van 'historische racisten' bekritiseerden, kwamen ook de Duitse Bismarck-monumenten, zoals Duitslands grootste Bismarck-standbeeld in Hamburg, in een ander daglicht te staan. De activisten hebben met name kritiek op de rol die Bismarck heeft vervuld tijdens het Duitse koloniale verleden in Afrika. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer

Een ideologisch seksschandaal

Een ideologisch seksschandaal

Het schandaal rond de band Rammstein laat zien hoe gepolariseerd het publieke debat is in Duitsland, vindt columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger