Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Baerbock wil meer EU-sancties tegen Iran

Kort nieuws - 10 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) heeft het geweld tegen demonstranten in Iran scherp veroordeeld. De minister wil ervoor zorgen dat er meer sancties komen, zei ze in de krant Bild am Sonntag. 

Baerbock wil dat de EU inreisverboden oplegt aan de verantwoordelijken voor het geweld en dat hun tegoeden in de EU worden bevroren. Afgelopen week diende Duitsland samen met andere landen al concrete voorstellen in bij de EU voor sancties tegen organisaties en individuen uit Iran. 

Al ruim drie weken gaan vrouwen in Iran massaal de straat op voor meer rechten en vrijheden. Aanleiding is de dood van een jonge vrouw die haar hoofddoek niet volgens de strenge Iraanse voorschriften gedragen zou hebben. De Iraanse regering probeert de protesten met geweld neer te slaan. Daarmee staat het regime volgens Baerbock 'aan de verkeerde kant van de geschiedenis'. De boodschap van de mensen op straat is oorverdovend, alleen de regering in Teheran is doof, aldus de minister. Ze beloofde solidair te blijven met het Iraanse volk. Lees meer bij Tagesschau

Afgelopen week riep de minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) de deelstaten op geen mensen meer uit te zetten naar Iran. "Uitzettingen naar Iran zijn onverantwoord in de huidige rampzalige mensenrechtensituatie", zei Faeser tegen Der Spiegel. Volgens de minister moeten de deelstaten zo snel mogelijk tot een uitzettingsverbod besluiten. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger