Duitslandweb logo Duitslandweb

Nigeria eist beroemde Benin-beelden terug van Duitsland

Kort nieuws - 14 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kort voor de opening van het nieuwe Humboldt Forum in Berlijn heeft de ambassadeur van Nigeria voor het eerst publiekelijk om teruggave van de beoogde pronkstukken van het museum gevraagd. Het gaat om wereldberoemde bronzen beelden uit Benin. Die moeten in het Humboldt Forum worden tentoongesteld.

De ambassadeur tweette vorige week woensdag dat hij de Nigeriaanse restitutie-eis per brief bij kanselier Merkel en de cultuurvertegenwoordiger van de Duitse regering heeft ingediend. Die brief is in augustus al verstuurd, schrijft Tagesspiegel.

De beelden behoren tot de meest waardevolle objecten die tijdens de koloniale tijd uit Afrika zijn meegenomen. Het is de bedoeling dat ze vanaf volgend jaar tentoongesteld worden in het Humboldt Forum, onderdeel van het herbouwde Stadtschloss in Berlijn. Het Humboldt Forum wordt aanstaande woensdag officieel geopend.

De Benin-beelden zijn een heet hangijzer in het debat over koloniale roofkunst in Duitsland. De in totaal 4000 beelden werden in 1897 door de Britse koloniale macht uit het toenmalige Benin (het huidige Nigeria) geroofd en voor een groot deel doorverkocht in Europa. Veel werken kwamen in Duitsland terecht. De Stiftung Preußischer Kulturbesitz (SPK), waar het Humboldt Forum onder valt, heeft er zo’n 600, dat is op Groot-Brittannië na de grootste Europese collectie. Nigeria wil de bronzen beelden en plaquettes al jaren terug, maar dat gebeurt tot nu toe niet. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger