Duitslandweb logo Duitslandweb

Humboldt Forum in Berlijn opent voor publiek

Kort nieuws - 20 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bijna twee jaar later dan gepland kan het publiek vanaf dinsdag het nieuwe cultuur- en museumcentrum Humboldt Forum in Berlijn bezoeken. Het is onderdeel van het herbouwde stadsslot op Unter den Linden, in het hart van de stad. 

De opening van het prestigieuze Humboldt Forum werd meerdere keren uitgesteld vanwege technische problemen en de coronapandemie. Vanaf vandaag is een groot deel van de tentoonstellingen toegankelijk. De expositie met koloniale kunstobjecten gaat pas halverwege volgend jaar open. Dan zijn waarschijnlijk ook de beroemde bronzen beelden uit Benin te zien. Over die geroofde objecten is veel discussie, omdat Nigeria ze graag terug wil en met Duitsland onderhandelt over restitutie.

Het Humboldt Forum moet het belang van de ‘dialoog der culturen’ in de hedendaagse multiculturele samenleving onderstrepen, schreef columnist Merlijn Schoonenboom vorig jaar. In het cultuur- en museumcentrum komen onder meer de door de Nederlander Paul Spies ontwikkelde Berlijn-expositie en de etnologische en Aziatische verzamelingen van de Stiftung Preußischer Kulturbesitz. Het museum is genoemd naar de 19e-eeuwse broers Wilhelm en Alexander von Humboldt, de een beroemd als taalgeleerde, de ander als ontdekkingsreiziger.

De kosten voor de bouw waren geraamd op 552 miljoen euro, maar zijn opgelopen tot ongeveer 683 miljoen. Toegang zal de eerste honderd dagen, tot 13 november, gratis zijn voor bezoekers. Lees meer bij RBB24

Ook mooi: deze fotospecial van RBB24 toont de rijke en omstreden geschiedenis van de plek waar het Humboldt Forum nu staat. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger