Duitslandweb logo Duitslandweb

Wie ‘guttenbergt’ is een ‘Epic Fail’
Duitse jeugdwoorden 2011

Achtergrond - 5 december 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Swag, een benijdenswaardige, nonchalant-coole uitstraling, is het Duitse jeugdwoord van het jaar 2011 geworden. Het is voor het eerst dat een Engels begrip de lijst aanvoert.

Wie ‘guttenbergt’ is een ‘Epic Fail’ © Youtube

Swag is in Duitsland door de Oostenrijkse rapper Money Boy bekend geworden. Met het nummer ‘Dreh den Swag auf!’ had hij een internethit in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Oorspronkelijk komt Swag uit de hit ‘Turn my swag on’ van de Amerikaanse rapper Soulja Boy.

Ook op de tweede plaats staat een Engels begrip: Fail/ Epic Fail, waarmee een grote fout of mislukking wordt bedoeld. Fail/Epic Fail is vooral bekend geworden door het gebruik ervan op internet. Guttenbergen eindigde op de derde plaats. Dat betekent het overschrijven van teksten. Het woord is afkomstig van voormalig minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg, die eerder dit jaar moest aftreden omdat hij plagiaat had gepleegd in zijn proefschrift.

Het Duitse jeugdwoord van het jaar wordt sinds 2008 gekozen op initiatief van uitgeverij van woordenboeken Langenscheidt. Zowel de door Langenscheidt aangewezen jury, bestaande uit zeven journalisten en jongeren, als de 40.000 deelnemers aan een internetverkiezing kozen voor Swag.

Dat de twee favoriete Duitse woorden uit het Engels stammen, toont de sterke connectie tussen de virtuele en de reële communicatieniveaus, schrijft Welt Online. De jury heeft Swag op nummer één gezet omdat Fail/ Epic Fail ook onder volwassenen bekend is.

De jury hechtte eveneens belang aan de actualiteit en de originaliteit waarmee de naam Guttenberg tot een werkwoord werd gevormd. Bovendien vond de jury dat guttenbergen, net als Swag, daadwerkelijk nieuwe begrippen zijn, in tegenstelling tot de andere woorden die al langer in gebruik zijn.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

Niet huilen

Niet huilen

Hoe troost je een verdrietig neefje? Docente Duits Iduna Paalman doet dat met Erich Kästner, vergeet-me-nietjes en de 'Konjunktiv 2'.

Lees meer

Ach so

Ach so

Het Duitse 'ach so' zou zo veel meer gebruikt moeten worden. Oók in Nederland, vindt docente Duits Iduna Paalman. Column.

Lees meer

Dromerige Weltschmerz, Krautrock en Schlager

Dromerige Weltschmerz, Krautrock en Schlager

De Dag van de Duitse taal staat in het teken van muziek. We vroegen kenners naar hun favoriete Duitse nummers.

Lees meer

Dag van de Duitse taal 2019: Factsheet

Dag van de Duitse taal 2019: Factsheet

Dinsdag 26 maart is het Dag van de Duitse taal. Lees in dit factsheet meer over de dag en waarom die nodig is.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger