Duitslandweb logo Duitslandweb

Ambassadeur VS in Duitsland Grenell stapt op

Kort nieuws - 3 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Richard Grenell, is na twee jaar opgestapt. Hij maakte zijn ontslag dinsdag bekend tijdens een bezoek aan president Trump. Deze stap werd al langer verwacht. 

Grenell was in februari door president Trump naar Washington gehaald als waarnemend coördinator van de geheime dienst. Deze functie gaf hij vorige week op toen opvolger John Ratcliffe door de Amerikaanse senaat werd benoemd. Het is nog onduidelijk wat Grenell nu gaat doen. Er wordt gespeculeerd dat hij deel gaat uitmaken van het campagneteam van Trump.

Grenell geldt als zeer loyaal aan de president. In Berlijn droeg hij Trumps beleid niet altijd even diplomatiek uit. Hij gaf regelmatig harde kritiek, bijvoorbeeld op de Duitse defensie-uitgaven. Dat zagen Duitse politici als inmenging in de Duitse binnenlandse politiek. Eerder zei hij dat de VS niet meer met de Duitse geheime dienst kan samenwerken als Duitsland met Huawei in zee gaat bij de aanleg van 5G-netwerken. In 2018 oefende hij druk uit op Duitse bedrijven die zaken deden met Iran. 

In Berlijn is Grenells plaatsvervangster Robin Quinville nu waarnemend ambassadeur. Lees meer  bij Der Spiegel en DW.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger