Duitslandweb logo Duitslandweb

Opnieuw kritiek op Duitse defensie-uitgaven voor bezoek Pompeo

Kort nieuws - 6 mei 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Richard Grenell, uit opnieuw harde kritiek op de Duitse defensie-uitgaven. Hij doet dit vlak voor het bezoek de minister van Buitenlandse Zaken van de VS Mike Pompeo aan Duitsland. 

Pompeo komt dinsdag naar Berlijn voor gesprekken met kanselier Angela Merkel en zijn Duitse collega Heiko Maas. Die zullen volgens Duitse media over de situatie in Venezuela gaan en over de Duitse defensie-uitgaven. 

De VS verwijten Duitsland al langer dat het niet aan zijn Navo-verplichtingen voldoet. De Duitse defensie-uitgaven moeten uiterlijk in 2024 naar 2 procent van het bruto binnenlands product worden verhoogd. Dat haalt de bondsregering met de huidige planning niet.

Grenell zette met zijn kritiek de toon voor de gesprekken met Pompeo. Hij begrijpt best dat Duitsland liever in binnenlandse sociale aangelegenheden investeert dan in defensie, zei hij tegen magazine Focus. Waarom zouden ze ook als de Amerikanen dat al doen? Maar Duitsland moet "eindelijk begrijpen dat het niet in alle eeuwigheid zo verder kan en zal gaan". Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

andree - 8 mei 2019 11:24

de duitsers hebben liever dat china een graantje mee pikt????

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger