De Altstadt in vogelvlucht
Een Altstadt zoals een Altstadt hoort te zijn

Achtergrond - 28 maart 2007

Veel Duitse steden hebben een Altstadt. Dit is vaak een prachtige verzameling van mooie gebouwen en kerken. En bovendien krijg je al lopend door een Altstadt vaak het gevoel of je door de geschiedenis loopt. Dat is ook zo in München.

Een goed punt om de tocht door de Altstadt te beginnen is op het Hauptbahnhof (het Centraal station). Een enorm lelijk gebouw en enorm druk. Dit zorgt voor een kleine cultureshock als je een paar metrohaltes verder gaat naar de Marienplatz. Eenmaal boven op het centrale plein van München en de Altstadt word je omringd door kerken en het imposante Neue Rathaus. Iets verderop vind je het Alte Rathaus, dat nogal op een kerk lijkt. Dit gebouw heeft de functie van speelgoedmuseum. Een aanrader voor iedereen die nog steeds gek is op speelgoed.

Lunchstop

Houd je van eten? Ook dan zit je goed in de Altstadt. Vlakbij de Marienplatz vind je de Viktualienmarkt. Een dagelijkse markt met levensmiddelen en de beroemde Weißwurst van München. Maar ook Döner en andere lekkernijen. Een hele leuke plek om een lunchstop te houden dus! Als je op de Viktualienmarkt staat dan worden je zintuigen niet alleen geprikkeld door de geuren daar, maar ook door een enorm grote kerk waar je niet om heen kan. Dit is de St. Peter. Deze Sint Peter van München is de oudste kerk van deze stad, hij stamt waarschijnlijk uit de elfde eeuw. De topattractie van deze kerk is niet het kerkinterieur, maar het uitzicht vanaf de kerktoren. Als je mooi weer hebt, dan is het mogelijk om op 56 meter hoogte de Alpen en de rest van het mooie München te zien.

De Liebfrauendom

Naast deze St. Peter valt een andere kerk ook erg op. Het is het symbool van de stad: de Liebfrauendom. Deze kerk is van de buitenkant niet heel erg bijzonder, maar van binnen is het prachtig. Binnen zijn er verschillende schatten te vinden zoals de glas-in-loodramen met daarop een afbeelding van Maria, die waarschijnlijk de grootste ter wereld is. Vlakbij deze Liebfrauendom ligt de Maximilianstraße. Een echte straat waar het om geld uitgeven gaat. Alle dure modehuizen zijn er gevestigd. Voor jongeren is het hier alleen maar leuk om te windowshoppen. De prijzen zijn namelijk niet leuk hoog.

Een echte Altstadt

Gelukkig is de Hennes & Mauritz op vijf minuten loopafstand van deze Maximilianstraße te vinden. Dit bewijst toch maar weer dat de Altstadt van München ook een échte Altstadt is. Want zonder een H&M is een Altstadt ook écht geen Altstadt.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger