Hoog boven Frankfurt
MainTower als enige wolkenkrabber open voor publiek

Achtergrond - 11 mei 2009

(11 mei 2009) Frankfurt staat vol imposante wolkenkrabbers. Tussen al die hoge gebouwen is er maar eentje waar bezoekers het hele jaar door op kunnen: de MainTower. Een supersnelle lift brengt je naar de top, waar je een indrukwekkend uitzicht hebt over de stad.   

Uitzicht op de torens van de Deutsche Bank vanaf de MainTower. Afb.: DIA

Het dak van de MainTower ligt 200 meter boven Frankfurt. De totale hoogte met mast erbij bedraagt 240 meter. Het gebouw werd in januari 2000 geopend. De Landesbank (deelstaatbank) van Hessen en Thüringen, Helaba, enkele andere bedrijven en het Australische consulaat hebben hier hun kantoren. Elke zaterdag wordt vanuit een tv-studio van de zender Hesschische Rundfunk in de MainTower de trekking van de lottogetallen uitgezonden.

Helemaal bovenin bevinden zich twee platforms voor bezoekers. Op de 53e verdieping van de in totaal 56 etages is een restaurant en een cocktaillounge.

Dubbelzinnige naam

De MainTower. Afb.: DIADe naam MainTower heeft een fijne dubbelzinnige betekenis. De rivier die door Frankfurt stroomt, heet namelijk de Main (op z’n Duits uitgesproken). In het Engels betekent dit woord ook ‘belangrijk’. Veel toeristen spreken de naam in het Engels uit.

Tot 2000 was geen enkele wolkenkrabber toegankelijk voor publiek. Steeds weer vroegen mensen of ze niet een keer naar boven mochten om Frankfurt van bovenaf te bekijken. Bij de planning van de MainTower hield de architect daar rekening mee. Hij vond het een leuk idee om een toren te hebben waar iedereen op kan. Daarom werden de platforms en het restaurant ingepland.

Strenge beveiliging

Om de MainTower in te kunnen moet je door een uitgebreide veiligheidsinspectie, net als op een vliegveld. Na de aanslagen van 11 september 2001 was het gebouw een paar maanden gesloten voor bezoekers en werd pas weer geopend na installatie van een metaaldetector.

Bij grote groepen kan die uitgebreide inspectie nogal lang duren. Maar het transport naar de top van de toren gaat wel heel snel. De MainTower heeft een paar van de snelste liften van heel Duitsland – snelheid: 18 km per uur. Maar de lift is zo stil dat je helemaal niet merkt hoe snel je gaat.

Uitzicht op de Paulskirche. Afb.: DIABoven zie je pas hoe groot Frankfurt is. Alle toeristische plekken liggen dicht bij elkaar in de oude stadskern. De Paulskirche, de Römer en het nieuw geopende futuristische winkelcentrum MyZeil zijn allemaal op loopafstand van elkaar. Maar de buitenwijken strekken zich naar alle kanten uit. De stad heeft veel parken en in de zomer moet het er van boven ontzettend groen uitzien.

Betonnen palen in een moeras

In de verte kun je het vliegveld van Frankfurt en het Taunus-gebergte zien liggen. Beide zijn belangrijk voor de stad. Het vliegveld biedt werk aan zeventigduizend mensen. De aanwezigheid van dit belangrijke verkeersknooppunt zorgt bovendien voor een internationale sfeer in de stad. De heuvels van de Taunus houden koude wind tegen en geven Frankfurt een mild klimaat.

Wat je van boven ook mooi kunt bekijken, zijn de andere wolkenkrabbers. Beneden zien die er al indrukwekkend uit, maar als alle andere gebouwen in miniaturen veranderen, merk je pas echt goed hoe groot ze zijn.

Bouwtechnisch gezien is het eigenlijk raar dat er juist in Frankfurt zo veel hoge gebouwen staan. De grond is direct langs de rivier de Main namelijk moerassig en niet geschikt voor hoge en zware bouwwerken. Bij elke nieuwe toren moeten er daarom honderden betonnen palen de grond in worden geramd.

Gaten in de skyline

Ondanks dit probleem staan er in Frankfurt echt veel hoge gebouwen. En ze hebben allemaal verschillende vormen. De toren van de Commerzbank ligt direct naast de MainTower. Dit is het hoogste gebouw van Frankfurt en van heel Duitsland. Die hoogte is eigenlijk meer drang naar prestige dan noodzaak. In de bovenste 25 etages mogen namelijk vanwege brandveiligheidsmaatregelen geen mensen werken. Deze ruimtes doen dienst als opslagruimte.

De wolkenkrabbers van Frankfurt zitten trouwens niet allemaal vol. Er heerst een enorme leegstand in de hoge gebouwen. Het is maar goed dat een wolkenkrabber met lege kantoren er even indrukwekkend uitziet als eentje waarin veel mensen werken. Anders zouden er namelijk een aantal lelijke gaten in de nachtelijke skyline - het symbool van de financiële macht van Frankfurt - vallen.

Folke Eikmeier is redacteur van de Scholierenpagina van het Duitslandweb. Hij zit in 6 gymnasium van de Scholengemeenschap Augustinianum in Eindhoven.

Afbeeldingen

Duitsland Instituut Amsterdam

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger