Egoïstisch, trots en altijd in voor een Feestje!
De typische Beierse man of vooroordeel?

Achtergrond - 28 maart 2007

Samen met Salome en Jessica van de Scholierenredactie ging ik op pad in München om eens na te vragen wat iemand typisch Beiers maakt. Bovendien wilden wij weten wat er nou zo anders is aan Beieren ten opzichte van de rest van Duitsland.

Wij begonnen op de Marienplatz, waar wij meteen een hele aardige man van rond de vijftig jaar troffen. Hij vond het erg fascinerend dat een stel jongeren uit Nederland naar Duitsland was gekomen, en dan ook nog naar Beieren, om hier vervolgens straatinterviews te houden. Hij was ook al gauw bereid om ons wat meer te vertellen! Ten eerste gingen we in op het 'bierbuikje' van de Beierse mannen. De man gaf toe dat men hier wel houdt van een feestje. Mannen gaan maar al te graag samen ergens een biertje drinken, al is 'biertje' niet helemaal het juiste woord. Je krijgt in Beieren namelijk al gauw een halve liter als je dit bestelt! Hij raadde ons nog een aantal kroegen aan. Toen moest hij weer verder.

Egoïstisch

Om ook zelf nog wat meer van de stad te zien, besloten wij de eerste S-Bahn te pakken die we tegenkwamen en zo kwamen wij bij de Karlsplatz. Hier ging onze speurtocht naar de waarheid over Beieren en haar bevolking verder. Op die plek werd door een aantal mensen bevestigd wat onze rondleider in Dachau ons ook al verteld had, namelijk dat de mensen in Beieren in vergelijking met de rest van Duitsland toch wel egoïstisch zijn. Beieren is een erg welvarende deelstaat en wie ooit in Beieren is geweest zal gewoon merken dat het er ‘anders’ is.

Klinkt als

Wat er precies anders is aan de mensen is moeilijk te omschrijven, maar je merkt het alleen al aan de taal. Het Beiers klinkt ongeveer zo: “Songs amoi, kenas mia song, wiavui Maß i scho drunga hob?“ Dit betekent zoveel als: “Kunt u mij misschien zeggen hoeveel liter bier ik al gedronken heb?” Beieren wordt zodoende door de mensen uit Noord-Duitsland vaak niet meer gezien als Duitsland, maar eerder als een deelstaat van Oostenrijk of een kanton van Zwitserland. In Beieren zelf is het precies andersom, Beieren is voor hen Duitsland. Ze zijn erg trots op hun eigen cultuur!

Architectuur

Wij vroegen voorbijgangers of ze niet liever ergens anders in Duitsland zouden willen wonen en of ze ooit van plan zijn te verhuizen. Op deze vraag kregen wij eigenlijk nooit een “ja” als reactie. “I wō, mià gfoids dō so guad, i kand fià imma d blaim”, aldus Klaus Huber, een man die wij aanspreken tijdens zijn wandeling door de stad. Het was vrij moeilijk om hem te verstaan, maar hij zei: “Ach wat, het bevalt me hier prima, ik zou hier voor altijd kunnen blijven”. De mooiste plek van de stad vond hij de Engelse tuin, hier wandelt hij graag met mooi weer. Ook is hij geinteresseerd in architectuur, en in München vind je volgens hem veel gebouwen die het waard zijn om te bekijken. Zoals de Wittelsbacher Residenz, een gigantisch kasteel met totaal verschillende bouwstijlen. Zo stammen verschillende delen van het gebouw uit de Renaissance, Barok, Rococo en het Classicisme. Terwijl hij dit aan ons vertelt zien we hem helemaal stralen!

Heerlijk winkelen

Populaire plekken in München bleken vooral de Engelse tuin en de Marienplatz te zijn. En voor voetbalfans natuurlijk de Allianz Arena! Marianne Fuchs is met haar twee kinderen en haar vader in de stad. Ze vertelde ons het volgende: “Ik hou zo van München omdat ik hier opgegroeid ben en de stad dus erg goed ken, bovendien is er voor iedereen wat hij of zij nodig heeft! Je kan heerlijk winkelen in de binnenstad, je kan heerlijk wandelen in de parken en alles is goed bereikbaar met het openbaar vervoer”.

Zo merkten wij dus dat de mensen in München het erg naar hun zin hebben in München en daar ook graag blijven. De Beierse mensen zijn erg trots op hun stad!

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger