Duitsland tast diep in buidel voor Azië
Nieuws

Achtergrond - 5 januari 2005

(5 januari 2005) Tijdens een grote benefietuitzending van de ZDF is 40 miljoen euro ingezameld voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië. Bondskanselier Schröder liet bovendien weten dat de Duitse overheid de financiële hulp tot 500 miljoen euro zal aanvullen. Daarmee is Duitsland samen met Australië de grootste geldschieter na de ramp.

Het benefietgala 'Wir wollen helfen - ein Herz für Kinder' op de Duitse zender ZDF werd ondersteund door hulpinstanties als het Duitse Rode Kruis, Caritas International en Unicef. Tijdens de gehele avond stroomde het geld op de speciaal daarvoor geopende bankrekening binnen. Voor het begin van de uitzending was de stand al bijna 1,4 miljoen euro, na middernacht ruim 40 miljoen. De gulste gevers waren de Deutsche Bank en autocoureur Michael Schumacher: zij gaven 10 miljoen, resp. 7,5 miljoen. Maar ook andere sterren en bedrijven gaven graag geld. Opel, dat in het najaar van 2004 aankondigde zwaar te moeten bezuinigen en een paar duizend werknemers te moeten ontslaan, spendeerde 100 duizend euro.  

Kanselier Schröder zal naar alle verwachting vanmiddag bekend maken dat de Duitse overheid de financiële hulp tot 500 miljoen euro zal ophogen. Daarmee is Duitsland samen met Australië het land dat het meeste geld spendeert aan de slachtoffers van de zeebeving. Het geld zal voor een deel direct worden gebruikt voor noodhulp aan de slachtoffers en voor een deel verspreid over een lange tijd worden overgemaakt, bijvoorbeeld ten behoeve van de wederopbouw van de getroffen gebieden.

Zondag vindt er een herdenkingsdienst in de Berliner Dom plaats, waar president Köhler, kanselier Schröder, het voltallige kabinet en de oppositieleiders bij aanwezig zullen zijn.

Süddeutsche Zeitung
40 Millionen Euro an einem Abend

Frankfurter Allegmeine Zeitung
Schröder kündigt „erheblichen Betrag” an

ZDF Heute
Mehr als 40 Millionen Euro für die Flut-Opfer!

Der Spiegel
Schumi will 10 Millionen Dollar spenden

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger