Meer dan duizend Duitsers vermist in Azië
Nieuws

Achtergrond - 3 januari 2005

(3 januari 2005) Een week na de zeebeving in Azië is het aantal Duitse slachtoffers dat kon worden geïdentificeerd, gestegen naar zestig. 46 Duitsers kwamen om in Thailand, veertien in Sri Lanka. Er worden nog steeds meer dan duizend Duitsers in het rampgebied vermist.

Staatsecretaris Scharioth van Buitenlandse Zaken liet gisteren na overleg met de crisisstaf van de Bondsregering weten dat er weinig hoop meer bestaat voor de vermisten. Precieze aantallen vermisten wilde hij niet noemen, omdat die ook per uur veranderen. Het Rode Kruis zoekt naar 680 Duitsers, die sinds de zeebeving niet meer zijn gezien. Duitse veiligheidsinstanties gaan er volgens de Duitse krant Die Welt vanuit dat er rond de 3200 Duitsers vermist worden. Er zijn nu officieel driehonderd gewonden geregistreerd. Zevenduizend Duitse vakantiegangers zijn inmiddels teruggekeerd uit Azië.

Ongeveer negentig Duitse gewonden zijn tot nu toe door een Bundeswehr-airbus naar Duitsland terugevlogen. Vandaag vliegt de airbus terug naar Azië om nieuwe gewonden op te halen.

Aan het eind van deze week zal de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Fischer naar het rampgebied reizen, aldus Scharioth. Dan begint een nieuwe fase voor de internationale hulporganisaties, waarbij er ook meer aandacht komt voor de opbouw van de getroffen gebieden.

De voorzitters van regeringspartij SPD, Müntefering, en van oppositiepartij CDU, Merkel, willen de slachtoffers van de zeebeving met een nationale rouwdienst herdenken. Over de vorm en de inhoud van de herdenkingsdienst willen zij met de nabestaanden van de slachtoffers overleggen. De laatste keer dat er een nationale herdenking van slachtoffers in Duitsland plaatsvond, was in 2001 na de terreuraanslagen van 11 september in de Verenigde Staten, waarbij ook Duitse slachtoffers waren gevallen.  

Süddeutsche Zeitung
Merkel und Müntefering für nationale Gedenkfeier

Frankfurter Allgemeine Zeitung 
60 tote Deutsche identifiziert - Landesweite Gedenkfeiern

Die Welt
Parteichefs regen nationale Trauerfeier an
Lazarettflugzeug der Bundeswehr fliegt nach Bangkok

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger