Meer Duitsers gebruiken dan gedacht
Nieuws

Achtergrond - 10 november 2005

(10 november 2005) Duitsers gebruiken veel meer cocaïne dan experts tot nu toe dachten. Dat is de conclusie van recent onderzoek naar afvalsporen van cocaïne in het water van een aantal grote rivieren in Duitsland. Alleen al in de Rijn bij Düsseldorf werden het afgelopen jaar sporen van 1,6 miljard euro aan cocaïne gevonden.

Het Nürnbergse Instituut voor Biomedicinaal en Farmaceutisch onderzoek (IMBP) zocht onder andere in het water van de Rijn bij Düsseldorf naar de stof benzoylecgonine (BE). Deze stof wordt door het menselijk lichaam aangemaakt na gebruik van cocaïne en is na lange tijd nog traceerbaar in water. De stof wordt volgens wetenschappers alleen door cocaïnegebruik aangemaakt. Dat is volgens professor Herbert Käferstein van de Universiteit Keulen te wijten aan “de zeer complexe chemische structuur van cocaïne”.

Bij Düsseldorf komt het riool van 38,5 miljoen mensen uit in de Rijn. Zij produceren jaarlijks afvalstoffen van omgerekend elf ton pure cocaïne. Volgens door de regering gehanteerde maatstaven zou 0,8 procent van de Duitsers tussen 18 en 59 jaar wel eens cocaïne gebruiken. Dit zou in de omgeving van Düsseldorf neerkomen op 184.000 mensen. Zij zouden per jaar gemiddeld 60 gram,  per dag 164 milligram, pure cocaïne gebruiken.

Volgens het Bundeskriminalamt, de nationale recherche, is de gemiddelde zuiverheidsgraad van cocaïne die op straat wordt verkocht echter slechts veertig procent. Dat zou betekenen dat een gemiddelde gebruiker 411 milligram cocaïne, ofwel zestien ‘lijntjes’ per dag zou moeten snuiven, een onwaarschijnlijk hoog getal. Aannemelijk is dan ook dat het aantal van 0,8 procent véél te laag is ingeschat.

De Verenigde Naties schatten in het ‘World Drug Report 2005’ dat de gemiddelde gebruiker van cocaïne in Midden- en West-Europa 35 gram per jaar snuift.

Spiegel Online
Deutsche koksen ungeahnte mengen

Der Tagesspiegel Online
Der Nase nach

Die Welt
Kokainkonsum weit höher als angenommen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger