De mysterieuze meneer Matti
'Herr Goldschmidt, hier ist Froukje'

Achtergrond - 28 maart 2007

Het is ijskoud en het regent. Ik sta bij de fontein op de Marienplatz en heb een zelfgemaakt bordje in mijn hand: 'Herr Goldschmidt, hier ist Froukje'.

Terwijl hij mij dit vertelt is zijn hond Merlin met hele andere dingen bezig. De tweejarige Golden Retriever staart een tijdje naar het water waar twee zwanen zwemmen. Vervolgens springt hij er zelf in en zwemt één van de zwanen achterna. Meneer Goldschmidt moet het gesprek onderbreken en rent naar de oever om daar "MERLIN!" te schreeuwen. Na een tijdje staat zijn hond eindelijk weer op de oever, nat en wel. De Joodse wijk

Via een website over München had ik allemaal informatie over de Joodse Wijk en leuke adressen gevonden. Ik was erg geïnteresseerd in deze buurt en vooral in de nieuwe synagoge aan de Sint Jacobs Platz, maar die vond meneer Goldschmidt zelf niet zo mooi en de Joodse Wijk bestond volgens hem nauwelijks. Wel bestaat er een Joodse Gemeenschap in München die zeer groot is. Deze gemeenschap is niet gesticht door Duitse Joden, maar door Joodse vluchtelingen uit Oost-Europa die na de Tweede Wereldoorlog in München terecht kwamen. Net als Israël, bestaat München uit een mengeling van culturen.

Opwarmen

De wandeling is inmiddels afgelopen en we belandden in café Schneller, met Nederlandse bediening! Onder het genot van een groot stuk taart ondervraagt Folke hem nog even. Het blijkt dat zijn politieke mening door zijn jaren in Israël veranderd is. Als we allemaal zijn opgewarmd gaan we weer terug naar de Marienplatz en nemen daar afscheid. Mijn handen zijn niet meer koud.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger