Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD grote verliezer Europese verkiezingen
Nieuws

Achtergrond - 12 juni 2009

(8 juni 2008) De Europese verkiezingen zijn in Duitsland voor de SPD uitgelopen op een debacle. De sociaaldemocraten haalden zondag 20,8 procent van de stemmen. De CDU verloor ook sterk, maar blijft met 37,9 procent de grootste partij.

Lange gezichten bij de SPD na de Europese verkiezingen zondag in Duitsland, zoals hier bij partijvoorzitter Franz Müntefering. Afb: dpa/Picture AllianceOok in Duitsland worden de Europese verkiezingen gezien als de opmaat naar de bondsdagverkiezingen in september. Als deze uitslagen maatgevend zouden zijn, komt er een einde aan de Grote Coalitie tussen CDU en SPD. De FDP steeg duidelijk in de gunst van de Duitse kiezer – 11 procent van de kiezers vertrouwden hun stem toe aan de liberalen.

Bij de CDU groeit ondertussen het vertrouwen na de landelijke verkiezingen de gewenste coalitie met de FDP te kunnen vormen. “De voortekenen zijn goed”, zegt CDU-fractievoorzitter Volker Kauder. De christendemocratische minister van Saarland Peter Müller, drukte zich in Der Spiegel drastischer uit. “Deze verkiezingen laten zien dat de SPD geen brede volkspartij meer is.”

‘Positie Steinmeier niet ter discussie’

In het SPD-kamp overheersen de sombere gezichten. “Het resultaat is ronduit teleurstellend”, aldus partijvoorzitter Franz Müntefering. Volgens de sociaaldemocratische minister van Financiën Peer Steinbrück, overheerst in de partij een “bepaalde radeloosheid”. Geruchten dat de positie van lijsttrekker Frank-Walter Steinmeier ter discussie staat, wijst hij van de hand.

Steinmeier zelf wijt het verlies grotendeels aan de lage kiezersopkomst. Een kleine 43 procent van de Duitse kiesgerechtigden maakte de gang naar het stemlokaal. “In september zal de opkomst dubbel zo groot zijn”, denkt Steinmeier. “Dan is de uitslag zeker anders. Er is nog niets beslist.”

De grote concurrent ter linkerzijde, Die Linke, bleef steken op 7,5 procent, een kleine winst ten opzichte van vijf jaar geleden. Fractievoorzitter Gregor Gysi had op een grotere winst gerekend. “Maar het is ons niet gelukt al onze potentiële kiezers te mobiliseren”, stelt Gysi. Ook de socialist gaat ervan uit dat een hogere opkomst bij de bondsdagverkiezingen in het voordeel van zijn partij zal werken.

De Groenen kijken met meer tevredenheid terug op de Europese verkiezingen. De partij voldeed met 12,1 procent aan de eigen verwachtingen. Ook partijvoorzitter Claudia Roth liep alvast vooruit op de bondsdagverkiezingen. Volgens haar is een mogelijke coalitie met de SPD, ondanks het verlies van de sociaaldemocraten in Europa, nog steeds aan de orde.

 Spiegel Online / faz.net

Afbeelding:

dpa/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger