Duitslandweb logo Duitslandweb

Veel Duitsers weten niet wat hun partner stemt
Opmerkelijk verkiezingsnieuws

Achtergrond - 14 september 2009

Veel Duitsers weten niet wat hun partner stemt

(14 september 2009) Eén op de drie Duitsers weet niet wat zijn of haar partner over twee weken stemt bij de Bondsdagverkiezingen. Vooral jonge stellen praten niet met elkaar over hun politieke voorkeur. Ook opvallend is dat het vaker vrouwen zijn die niet weten wat hun man stemt dan andersom.

De stellen die elkaars partijkeuze wél kennen, stemmen in bijna 80 procent van de gevallen op dezelfde partij. Dat heeft, aldus opinieonderzoeker Ipsos, ook nog eens een harmonischer relatie tot gevolg. Partners die niet op dezelfde partij stemmen, praten namelijk ook minder open over andere onderwerpen dan politiek (54 procent tegenover 70 procent van de paren die wel dezelfde partij stemmen) en hechten minder waarde aan huwelijkse trouw (76 procent tegenover 85 procent).

Minister Guttenberg beste tweedehands autoverkoper

(14 september 2009) Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU), de adellijke minister van Economische Zaken, zou van alle Duitse politici de betrouwbaarste tweedehands autoverkoper zijn. Zo'n 20 procent van de Duitsers gaf aan bij hem wel een occasion te willen aanschaffen. 

Ulla Schmidt (SPD), de minister van Gezondheid die haar dienstwagen een aantal weken geleden tijdens haar vakantie in Spanje liet stelen, is de minst betrouwbare autoverkoper (2 procent). Dit wijst een opinieonderzoek van een Duitse occasionsite uit.

Kanselier Angela Merkel (CDU) staat op de tweede plaats met 17 procent. De derde plaats delen haar SPD-uitdager Frank-Walter Steinmeier en de liberale leider Guido Westerwelle (8 procent).

De eerste keer dat de betrouwbaarheid van politici werd gekoppeld aan het talent om een auto te verkopen, was in 1960 in de Verenigde Staten. John F. Kennedy zou toen de verkiezingen van Richard Nixon hebben gewonnen, mede omdat veel Amerikanen zich niet konden voorstellen van deze laatste een auto te kopen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger