Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU/CSU en FDP hebben meerderheid
Exitpoll ARD 20.45 uur

Achtergrond - 27 september 2009

CDU/CSU en FDP hebben samen een meerderheid gehaald, ook zonder de omstreden Überhangmandate. De FDP en de Grünen hebben de beste verkiezingsresultaten ooit gehaald. SPD de slechtste en CDU/CSU het op een na slechtste.

CDU/CSU en FDP hebben meerderheid
© Sarah van Wijk/DIA

Zetelverdeling in de Bondsdag (cijfers ZDF, 28 september):

CDU/CSU: 239

SPD: 146

FDP: 93

Linke: 76

Grüne: 68

 

Reacties:

CDU:

Angela Merkel sprak haar partijleden met een grote glimlach toe: "We hebben iets moois gedaan: we hebben ons verkiezingsdoel bereikt. We hebben een stabiele meerderheid met de CSU en de FDP en dat is goed. Maar ik wil kanselier voor alle Duitsers zijn, vooral in deze tijden van crisis."

De CDU moet ook in de 21e eeuw volkspartij blijven, vindt Merkel. "We gaan zo uitbundig feestvieren. Maar daarna wacht ons veel werk."  

Roland Koch, CDU-prominent, weet de relatief slechte uitslag voor de christendemocraten aan de prijs die de partij moest betalen voor de grote coalitie met de SPD. Hij toonde zich verheugd dat de gewenste coalitiepartner FDP genoeg stemmen heeft gehaald om samen een " solide" regering te kunnen vormen.

SPD:

Partijleider Steinmeier en SPD-voorzitter Müntefering werden luid toegejuicht op de partijcentrale ondanks de bittere nederlaag. Steinmeier gaf te kennen niet op te willen stappen na deze historische verkiezingsnederlaag. "Ik wil niet wegvluchten voor mijn verantwoordelijkheid. Dat betekent dat ik oppositieleider word in de Bondsdag."

Steinmeier: "Het resultaat is een bittere dag voor de sociaaldemocratie na een campagne die we met veel engagement hebben gevoerd. Ik vind het geweldig dat velen zich met mij niet hebben laten ontmoedigen door de peilingen en ik wil iedereen hier bedanken voor alle steun. De stemmen op de SPD zijn geen verloren stemmen. CDU en FDP zullen gaan regeren, maar ik beloof dat wij heel goed gaan volgen wat deze nieuwe regering gaat doen. Zij moeten bewijzen dat ze het kunnen."

Björn Boehning, lid van het SPD-bestuur, sprak de hoop uit dat zijn partij na de verkiezingen een vernieuwingsproces gaat inzetten.

SPD-fractievoorzitter Peter Struck noemde de uitslag een "bittere nederlaag". Hij benadrukte dat het niet aan Frank-Walter Steinmeier ligt. "Hij heeft een uitstekende campagne gevoerd."

FDP:

Liberale prominent Rainer Bruederle is "heel blij" met het beste resultaat ooit voor de FDP bij de landelijke verkiezingen. "We hebben een duidelijke meerderheid voor een regering van CDU/CSU en FDP." Hij verheugt zich erop "samen met de chtistendemocraten de problemen van Duitsland aan te kunnen pakken."

Die Grünen:

Groenen-voorzitter Renate Künast is verheugd over de uitslag voor haar partij. "We nemen de uitslag aan als opdracht aan om te zorgen dat er een einde aan het gebruik van kernenergie komt."

Die Linke:

Petra Pau, prominente Linke-vertegenwoordiger, is blij met de uitslag. "We hebben ons doel, 10 zetels-plus, bereikt. En we zijn blij dat er geen extreemrechtse partijen in de Bondsdag gekozen zijn. Wij hebben bewezen geen eendagsvlieg te zijn. We zijn sterker dan ooit in de Bondsdag.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger