Duitslandweb logo Duitslandweb

De Muur in 3D
Computeranimatie toont werking Muur

Achtergrond - 31 juli 2009

(6 juli 2009) Archiefbeelden laten goed zien hoe de Muur eruit zag. Maar de camera’s konden niet overal bij. De omroep Deutsche Welle maakte een 3D-animatie van de Muur en de Duits-Duitse grens die 16 miljoen Oost-Duitsers opsloten in de DDR.

Fragment uit 'Eingemauert'. Afb: Deutsche Welle De tien minuten durende animatie 'Eingemauert' ('ingemetseld') richt zich op twee plekken op de grens tussen de Bondsrepubliek en de DDR. Het eerste deel laat de Muur zien rond de Bernauer Strasse, de plek waar nu het officiële monument voor de Berlijnse deling is gevestigd. Het tweede deel gaat verder in op de Duits-Duitse grens bij Hötensleben in Saksen-Anhalt.

Historici en televisiemakers werkten samen om twintig jaar na de val van de Muur een zo reëel mogelijk beeld van de Duitse deling te geven. “Er zijn te weinig restanten van de Muur en Duits-Duitse grens over om de betekenis ervan duidelijk te maken aan de komende generatie”, aldus algemeen directeur Erik Bettermann van Deutsche Welle op de website van de Duitse wereldomroep. De film is daarom vooral gericht op een jonger publiek dat de Duitse deling nooit zelf heeft meegemaakt.

Voor de film is gebruik gemaakt van archiefbeelden en strategische kaarten van de Muur en de Duits-Duitse grens. Het heeft ruim honderdduizend uur gekost om de gegevens te verwerken en om te zetten in een levensechte computeranimatie. De animatie is voorzien van commentaar in het Duits, Engels, Spaans en Arabisch.

                                                                                          Deutsche Welle Online

Zie ook:

'Eingemauert' (video)

Afbeelding:

Deutsche Welle

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.


Lees meer

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger