Duitslandweb logo Duitslandweb

Curse

Achtergrond - 1 juli 2010

Curse, eigenlijk Michael S. Kurth, is afkomstig uit Minden in Noordrijn-Westfalen. Hij heeft een lang muzikaal verleden. Al jong maakt Curse deel uit van de band ‘Phat Kicks’. Ze treden in de jaren negentig vooral in jeugdcentra op. Nu wordt Curse gezien als een van de meest innovatieve Duitse rappers doordat hij zijn muziek door veel andere stijlen laat beïnvloeden. Naast zijn veelzijdige muziek onderscheidt hij zich ook door zijn sociale betrokkenheid.

Curse vindt het belangrijk dat zijn lyrics een boodschap (‘message’) hebben. Battle-rap vind je in zijn songs niet terug. In zijn raps staan meestal onderwerpen als liefde, alledaagse gebeurtenissen en levenswijsheden centraal.

Zijn teksten zijn rijk aan metaforen, staan dicht bij de werkelijkheid en zijn vooral zeer persoonlijk. Zijn muziek is ook beïnvloed door funk, jazz en soul. Curses soloalbum ‘Innere Sicherheit’ kenmerkt zich vooral door de combinatie van hiphop met klassieke muziek, rockmuziek en computersounds. De lyrics blijven persoonlijk en zijn bovendien poëtisch en sociaal-kritisch.

Curse maakt zowel muziek in het Engels als in het Duits en kiest telkens verschillende vormen om zijn muzikale boodschap duidelijk te maken, op zijn albums zijn daarom naast rap ook liefdesliedjes te vinden.

Records

In 2000 debuteert Curse met zijn succesvolle album ‘Feuerwasser’. Met de tweede cd ‘Von Innen nach Außen’ maakt Curse in 2001 de sprong naar de Duitse Top 10 albumcharts. Hij verrast met innovatieve songstructuren die bij het publiek in de smaak vallen. In 2003 releast Curse ‘Innere Sicherheit’, een innovatief album dat een groei laat zien op zowel muzikaal als tekstueel gebied.

Zijn album ‘Prestige’ is een samenwerking met drie Zwitserse hiphoppers. Het album is zeer afwisslend zowel wat betreft lyrics als beats. Het album ‘Prestige’ wordt voor Curse geen groot succes. Het album ‘Sinnflut’ uit 2005 verkoopt beter.

In 2008 bracht Curse het album Freiheit uit. Alle nummers op het album, en bovenal de titelsong, zijn gebaseerd op zijn persoonlijke visie van vrijheid. Op zijn homepage schrijft Curse dat vrijheid voor hem vooral gaat om het laten verdwijnen van grenzen en verwachtingen. Vrijheid betekent ook het tonen van de moed om je zekerheden los te laten en je op onbekend gebied te begeven, zelfs als anderen hierop tegen zijn. Muzikaal vrij zijn is zijn hoogste doel, aldus Curse.

Voordat hij aan het album begon wist Curse al dat hij een album wilde maken dat puur om de muziek ging. Het moest gaan om nummers die ontroeren en er écht toe doen. Al met al is Freiheit een zeer persoonlijk album, met gevoelige nummers, dat door de pers dan ook goed ontvangen werd.

Discografie

2000: ‘Feuerwasser’
2001: ‘Von Innen nach Außen’
2003: ‘Innere Sicherheit’
2005: ‘Prestige’ (met Taz, Greis en Claud)
2005: 'Sinflut'
2006: 'Einblick Zurück!'
2006: 'Sinnflut' (Japanese Edition)
2008: 'Freiheit'

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken wordt voor volwassenen legaal in Duitsland. Vanaf 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger