‘Onzichtbare’ president Wulff bekent ineens kleur
Na rustig eerste jaar neemt Wulff stelling in eurocrisis

Achtergrond - 30 juni 2011

Christian Wulff (52) werd precies een jaar geleden gekozen tot bondspresident, na het verrassende vertrek van zijn voorganger Horst Köhler. Verreweg de meeste Duitsers vinden hem sympathiek maar kleurloos. Ze willen dat de president meer stelling neemt in politieke kwesties. Wulff bediende zijn critici gisteren in een tv-interview op hun wenken.

‘Onzichtbare’ president Wulff bekent ineens kleur
© flickr/european_parliament/cc

Op het moment dat de Duitse media hem portretteren als een kleurloze figuur die zich wel eens wat scherper mag profileren, geeft president Wulff de Duitse banken op tv een veeg uit de pan. “Banken verdienen nog steeds aan Griekenland in de hoop dat de staat hen niet laat vallen”, aldus Wulff gisteren in het ARD-programma ‘Farbe bekennen’. Volgens hem hopen ze dat de belastingbetaler en de politiek er wel voor opdraaien. “Dat kan zo niet worden geaccepteerd.” Banken moeten ook hun bijdrage leveren aan het oplossen van de eurocrisis, vindt de president.

Bondsteddybeer

Wulff is ook niet tevreden over de manier waarop CDU en FDP politiek bedrijven, zegt hij in het tv-interview. De discussie over kernenergie had wat hem betreft veel breder moeten worden gevoerd. Spiegel Online noemt dat een indirecte terechtwijzing aan het adres van Angela Merkel, die het tempo van de Atomausstieg bepaalde. Daarnaast omzeilt de regering het parlement te veel, vindt Wulff, en zet ze de Bondsdag te vaak onder druk om besluiten door te duwen. Hij ziet het als zijn opgave ervoor te zorgen dat het parlement ook in de toekomst de plaats blijft waar de beslissingen worden genomen.

De president heeft eindelijk zijn draai gevonden, schrijft de Süddeutsche Zeitung naar aanleiding van het interview. “Wulff heeft een mening, hij bekent kleur.” En dat werd tijd, vinden de Duitse kranten. Bij zijn aantreden vorig jaar gold hij nog als rustige man uit het politieke midden. Dat veranderde al snel in "saai" en "onzichtbaar". Vorige week nog werd hij in Die Zeit “de Bondsteddybeer” genoemd, die “aardig is maar onbelangrijk”. De grote kans om echt iets te zeggen, tijdens de jaarlijkse presidentiële Berliner Rede, liet hij deze maand voorbij gaan. In plaats van zelf een toespraak te houden, liet hij Polens president Bronoslaw Komorowski het woord voeren. Onbegrijpelijk, vonden de Duitse politiek commentatoren.

Islam

Wulff heeft het afgelopen jaar eigenlijk maar één keer eerder stelling genomen in een gevoelig debat. Op 3 oktober, de dag van de Duitse eenheid, zei hij dat ook de islam intussen deel is van Duitsland. Dat leverde hem veel kritiek op, ook in zijn eigen partij CDU. Wulff staat er echter nog steeds achter, zegt hij bij de ARD. Zijn toespraak heeft er volgens hem voor gezorgd dat het gevoelige debat nu zakelijker wordt gevoerd. Ook heeft het de vier miljoen moslims in Duitsland het gevoel gegeven dat ze erbij horen. “We hebben hier vrijheid van religie”, aldus de president. “Wij propageren ook in andere landen in de wereld dat religieuze minderheden hun geloof kunnen uitoefenen.”

Niet alleen de Duitse media, ook een grote meerderheid, 78 procent, van de Duitse bevolking vindt dat Wulff zich vaker over belangrijke thema’s had mogen uitspreken, blijkt uit een peiling van gerenommeerd opiniepeiler Emnid. Het omstreden spoorproject Stuttgart 21, de afschaffing van de kernenergie, de Libiëcrisis: Wulff heeft er niets over gezegd.

Sarrazin en Sauerland

De president is voorzichtig geworden na twee missers aan het begin van zijn ambtsperiode, schrijft Die Zeit. Toen bankier Sarrazin vorig jaar augustus een hetze tegen moslims begon, suggereerde Wulff dat zijn werkgever de Bundesbank hem uit zijn functie moest zetten. Na het Loveparade-drama in Duisburg liet Wulff weten dat burgemeester Sauerland als politiek verantwoordelijke beter kon opstappen. Dat was volgens critici ongepast voor een president.

Dat hij zich vaak niet heeft geuit in belangrijke politieke kwesties komt echter ook door de aard van zijn functie, zegt Wulff bij de ARD. Als voorbeeld noemt hij het kernenergiedebat: daarover kon hij niet veel zeggen omdat hij het besluit om de centrales in 2022 te sluiten - vandaag door de Bondsdag goedgekeurd - juridisch moet controleren en daarna tekenen. De bondspresident mag zich niet teveel met de dagelijkse politiek bemoeien, bevestigen ook de Duitse media in hun portretten. Tegelijkertijd wordt van de president verwacht dat hij maatschappelijke debatten op gang brengt.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger