Bankier Sarrazin ontpopt zich als islamhater
SPD'er schokt politiek, maar oogst ook bijval

Achtergrond - 27 augustus 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland zit in zijn maag met Thilo Sarrazin (65), bestuurslid van de Duitse centrale bank. Politici spreken hun afschuw uit over zijn hetze tegen moslims. Gevreesd wordt dat zijn woorden weerklank vinden: hij verwoordt het onderbuikgevoel van veel Duitsers. Zijn uitspraken doen denken aan die van Geert Wilders. Maandag verschijnt zijn boek over het Duitse immigratiebeleid.

Bankier Sarrazin ontpopt zich als islamhater
© wikipedia/ownwork/cc

De immigratie van moslims ondermijnt de Duitse maatschappij, vindt Thilo Sarrazin (SPD). Hij geeft af op hun houding en hun 'importbruiden' en hamert er op dat allochtonen oververtegenwoordigd zijn in criminaliteits- en schooluitvalstatistieken. Ook krijgen allochtonen in zijn woorden geen kinderen, maar “produceren ze hoofddoekmeisjes”, meldden de Duitse media verontwaardigd.

Zijn denkbeelden verkondigt hij al geruime tijd in interviews en op opiniepagina’s van Duitse kranten. Maandag verschijnt zijn boek ‘Deutschland schafft sich ab. Wie wir unser Land aufs Spiel setzen’ (Duitsland heft zichzelf op. Hoe we ons land op het spel zetten), waarin hij felle kritiek uit op het Duitse migratiebeleid.

Geert Wilders

Sarrazin ziet moslims als een bedreiging voor de Westerse cultuur, voor de Duitse intelligentie, voor de gemeentelijke sociale voorzieningen en voor de persoonlijke veiligheid, schrijft Der Spiegel. In zijn ogen zijn deze allochtonen niet goed geïntegreerd en sneller geneigd tot geweld, extremisme en criminaliteit. De krant vergelijkt hem met Geert Wilders en met de Oostenrijkse FPÖ.

Duitsland wordt volgens Sarrazin steeds dommer omdat, zo vat de Frankfurter Allgemeine Zeitung hem samen, “uitgerekend de cognitief minder bedeelde moslims in ons land de meeste kinderen krijgen.” Zijn oplossing, zo schrijft hij in zijn boek: “Verdere immigratie uit het Midden-Oosten en Afrika geheel tegengaan.”

‘Anti-islam’

“Anti-islamitische en mensonterende tirades” noemt de CDU de uitspraken van het bestuurslid van de Duitse centrale bank, die tot 2009 minister van Financiën van de deelstaat Berlijn was. De christendemocraten vinden dat de Bundesbank tegen Thilo Sarrazin moet optreden, omdat hij “het beeld van Duitsland in het buitenland schaadt”. Kanselier Angela Merkel (CDU) liet eerder deze week al weten verontwaardigd te zijn over Sarrazins uitlatingen.

Axel Weber, directeur van de Bundesbank, heeft zich van Sarrazins uitspraken gedistantieerd, maar wil hem volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung niet uit zijn functie ontheffen. Dan zou de aandacht voor hem alleen maar toenemen, aldus de krant.

Zijn eigen partij de SPD overweegt hem het lidmaatschap te ontnemen. “Sarrazin is een Bundesbankmedewerker die te weinig om handen heeft, met een duidelijke neurose om zich te profileren”, aldus hoge partijfunctionaris Andrea Nahles in het Hamburger Abendblatt. Dat is in haar ogen nog niet zo erg, “maar hij misbruikt de naam van de SPD.”

‘Sarrazins feiten kloppen’

Sarrazin krijgt ook steun voor zijn uitspraken, vooral op internet, meldt het Duitse ZDF-journaal. “Hij heeft gelijk, alleen mag je het niet zeggen”, is op internetfora te lezen. De zender laat ook sociologe Necla Kelek aan het woord, die als islamkritisch bekend staat. Zij zegt de heftige reacties op Sarrazin niet te begrijpen. “Alleen omdat zijn toon misschien niet helemaal juist is. Maar de feiten kloppen. En we moeten eindelijk eens over deze feiten praten.”

Het is niet de eerste keer dat Sarrazin omstreden uitspraken doet. In 2008 zei hij bijvoorbeeld over mensen met een uitkering: “Als je het goed beschouwt, is het kleinste probleem van uitkeringsgerechtigden het ondergewicht.”

Maandag moet zijn boek worden gepresenteerd in het Berlijnse culturele centrum ‘Haus der Kulturen der Welt’. De vraag is of dat doorgaat. Sarrazin en zijn uitgever weigeren op de voorwaarde van de directeur van het centrum in te gaan: een debat met een kritische gesprekspartner.

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger