Duitslandweb logo Duitslandweb

Groen gewetensmoment

Columns - 17 juni 2019 - Auteur: Carsten Brzeski

Mijn tante op gezondheidssandalen had op mijn vader het effect van een rode lap op een stier. Op de verjaardag van mijn oma hoorde je boven het tikken van de taartvorkjes vooral hun ruzie over naïeve wereldverbeteraars versus harteloze kapitalisten. Inmiddels is de aantrekkelijkheid van de Groenen enorm gestegen en is de partij economisch salonfähig geworden.

Groen gewetensmoment
© Flickr/Bündnis 90/Die Grünen NRW/cc

De Groenen zijn de politieke partij van het uur in Duitsland. Volgens peilingen zouden ze bij verkiezingen voor het eerst de grootste partij zijn, nog voor Angela Merkels CDU. Wat een succes voor een partij die in de eerste twintig jaar van haar bestaan moeite had om de 5 procentkiesdrempel te halen en sinds de jaren 2000 bij nationale verkiezingen slechts één keer meer dan 10 procent van de stemmen kreeg. De Duitse media raken er niet over uitgepraat. Bündnis 90/Die Grünen krijgen meer gratis airtime dan alle andere partijen samen.

Wat is de verklaring voor de opmars van de Groenen?

1. Duitsers zijn vooral eenthemakiezers. Klimaat is nu het dominerende thema. Net zoals het enkele jaren geleden de vluchtelingen waren of daarvoor de oorlog in Irak of de noodzaak van economische hervormingen. Partijen die de lotto winnen met het juiste thema van de dag profiteren enorm.

2. Wellicht zijn de Groenen nog steeds een groepje ‘vegetarische wereldverbeteraars in Birkenstock-sandalen’ (citaat van mijn absoluut niet-groene vader), maar dat is inmiddels wel de lifestyle van veel stedelijke jongeren. Daardoor hebben de Groenen een enorme aantrekkelijkheid voor jongere (in Duitsland onder 50 jaar) kiezers.

3. Kiezers die zich niet meer thuis voelen bij historische partijen als de CDU of de SPD zien de Groenen als een alternatief, waar hun stem beter tot haar recht komt dan bij typische protestpartijen zoals de AfD.

4. Een gewetensmoment, door politiek voor idealen te stemmen die de kiezer thuis in zijn dagelijks gedrag maar moeilijk verwezenlijkt.

5. Politiek Duitsland is aangekomen in Europa. Politieke hypes, de opkomst van extremen en het einde van de volkspartijen stoppen niet meer bij de Duitse grens.

Hype of blijvertje? De groene golf leidt tot onrust bij de CDU. Die partij is ontwaakt uit de droom dat het een Duitse natuurwet is dat de bondskanselier van CDU-huize is. De naadloze overgang van Merkel naar Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) wordt door de Groenen en de snelle val van AKK bij de kiezers en de partijleden gedwarsboomd.

Het gaat niet over personen. Trouwe lezers kennen mijn mantra: Duitsland moet investeren. Een regering van realpolitieke Groenen met de bestuurservaren CDU kan de doorbraak zijn. Laat zien dat groene idealen samen kunnen gaan met een innovatieve economie. Mijn vader en tante maken het niet meer mee, maar onze verjaardagen gaan over het opruimen van het plastic in de oceaan en het vorkje prikt in vegetarische hapjes.

Deze column is met toestemming overgenomen uit de Belgische krant De Tijd

Tags: die Grünen

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger