Duitslandweb logo Duitslandweb

Ophef over reactie Kramp-Karrenbauer op YouTube-video

Kort nieuws - 28 mei 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU lag al onder vuur vanwege haar inadequate reactie vorige week op een kritische video over de partij van YouTuber Rezo. Nu heeft partijvoorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer, de beoogde opvolger van kanselier Merkel, het nog erger gemaakt door te suggeren dat ze de vrijheid van meningsuiting op internet wil reguleren.

YouTuber Rezo fileerde het CDU-beleid in een video die hij vorige week online zette en die inmiddels bijna 13 miljoen keer is bekeken. De CDU reageerde eerst spottend en afwijzend en publiceerde uiteindelijk als reactie een pdf van 11 pagina's - een factcheck waar ook weer kritiek op kwam.

Twee dagen voor de EU-verkiezingen zetten Rezo en 90 andere YouTubers een nieuwe video online waarin ze opriepen niet op de CDU, de SPD of de AfD te stemmen. Als reactie daarop vroeg Kramp-Karrenbauer zich maandag tijdens een persconferentie af of uitingen op internet vlak voor verkiezingen niet moeten worden gereguleerd.

Als 70 krantenredacties twee dagen voor de verkiezingen zo'n oproep hadden gedaan, zou dat tot een heftig debat hebben geleid, aldus Kramp-Karrenbauer. "En de vraag is daarom met het oog op het thema stemmingmakerij: wat zijn eigenlijk de regels op analoog gebied en welke regels gelden eigenlijk op digitaal gebied." 

Het leidde tot ophef bij andere politici en journalisten die haar verweten de vrijheid van meningsuiting te willen reguleren. Via twitter reageerde Kramp-Karrenbauer maandagavond dat dit een absurd verwijt is. "De vrijheid van meningsuiting is een groot goed in de democratie", aldus de CDU-partijvoorzitter. "Maar we moeten wel spreken over regels die tijdens verkiezingscampagnes gelden." 

Ook daarop volgden vernietigende mediacommentaren. "Volkomen absurd", noemt Spiegel Online zulke regels. Juist rond verkiezingen moet je vrij kunnen debatteren. De "vernietigende indruk" blijft hangen dat de "vrouw die ambities heeft voor het machtigste ambt van dit land geen tegenspraak kan verdragen". Je kunt het stemmingmakerij noemen, schrijft nieuwssite tagesschau. "Maar dat wordt in de grondwet beschermd. Als jonge mensen de CDU stom vinden en dat ook zeggen, dan is dat hun goed recht. Niemand houdt de CDU tegen het tegendeel te beweren." De Süddeutsche Zeitung schrijft: "Annegret Kramp-Karrenbauer maakt zoveel fouten dat je begint te twijfelen aan haar geschiktheid voor het kanselierschap." Lees meer bij Spiegel OnlineSüddeutsche.de en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Kabinet schaft toeslag voor Oost-Duitsland vrijwel af

Kabinet schaft toeslag voor Oost-Duitsland vrijwel af

De meeste Duitsers hoeven vanaf 2021 geen toeslag meer te betalen voor de opbouw van Oost-Duitsland.

Lees meer

In München hangt verandering in de lucht

In München hangt verandering in de lucht

Nu Beieren verandert, moet ook de CSU moderniseren. Lynn Stroo zag in München een partij die worstelt.

Lees meer

Kramp-Karrenbauer moet zich als minister bewijzen

Kramp-Karrenbauer moet zich als minister bewijzen

CDU-voorzitter Kramp-Karrenbauer is verrassend benoemd tot minister van Defensie. Zo is ze politiek zichtbaarder.

Lees meer

Groen gewetensmoment

Groen gewetensmoment

Het huidige succes van de Groenen leidt misschien wel tot de doorbraak die Duitsland nodig heeft, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger