Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse media speculeren over spoedig vertrek Merkel

Kort nieuws - 30 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel houdt op 30 mei een toespraak op de Amerikaanse Harvard-universiteit en CDU-partijvoorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer heeft voor begin juni een besloten partijbijeenkomst gepland. Aanleiding voor Duitse media te speculeren over een spoedig vertrek van Merkel als kanselier.

De zogeheten Klausurtagung heeft Kramp-Karrenbauer op 2 en 3 juni belegd, direct na de Europese verkiezingen en de deelstaatverkiezingen in Bremen. Een duidelijk teken dat de partijvoorzitter veranderingen plant, schrijft Die Welt. Bij partijgenoten en ook bij andere Duitse media leidt het tot de vraag of het vertrek van Merkel er zal worden aangekondigd.

De laatste keer dat de CDU zo'n ingelaste partijbijeenkomst organiseerde, was na de verkiezingen in Hessen, waar de CDU een gevoelige nederlaag had geleden. Na die Klausurtagung in het najaar van 2018 kondigde Merkel aan dat ze het partijvoorzitterschap opgaf en zich in 2021 niet meer verkiesbaar stelt. Bij de Europese verkiezingen staan zowel de CDU als coalitiepartner SPD op verlies. In het najaar zijn er deelstaatverkiezingen in drie Oost-Duitse deelstaten, waar de CDU er ook niet goed voor staat. Een nieuwe start voor die verkiezingen zou dan gunstig kunnen zijn.

Der Tagesspiegel citeert anoniem gezaghebbende CDU-politici die een nieuwe regeringscrisis voorspellen na de verkiezingen voor de EU en in Bremen op 26 mei. Dat zou tot nieuwe Bondsdagverkiezingen nog dit jaar kunnen leiden en die zouden het einde van Merkels kanselierschap betekenen, omdat ze zich voor nieuwe verkiezingen niet meer kandidaat stelt. Een tussentijdse wisseling van kanselier - Merkel die het stokje overdraagt aan Kramp-Karrenbauer - kan in het Duitse politieke systeem ook zonder nieuwe verkiezingen, maar daar moet coalitiepartner SPD dan wel mee instemmen. Die heeft al eerder laten weten dat niet te doen.  

Duitse media speculeren verder dat de toespraak die Merkel op 30 mei op de Harvard-universiteit houdt, haar afscheidsrede kan zijn. Lees meer bij tagesspiegel.de en welt.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger